SILA SMO! STRANCI HRLE U SRBIJU! Po rastu prihoda od turista iz inostranstva naše zemlja prva u svetu
Foto: Printscreen/Instagram/po_serbii

BROJKE NE LAŽU

SILA SMO! STRANCI HRLE U SRBIJU! Po rastu prihoda od turista iz inostranstva naše zemlja prva u svetu

Novčanik -

Srbija je u prvom tromesečju ove godine bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista koji su za 127 odsto veći u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

U najnovijem barometru Svetske turističke organizacije (UN Tourism) se navodi da je nekoliko destinacija širom sveta ove godine postiglo odlične rezultate u pogledu ostvarenih prihoda u turizmu, među kojima je Srbija na prvom mestu i jedina koja je dostigla trocifrenu stopu rasta prihoda od stranih turista.

BROJKE

  • 127 odsto porasli su prihodi Srbije od stranih turista za pet godina
  • 18.000 turista iz Turske boravilo je u Srbiji u aprilu 2024.
  • 2,5 milijardi evra bio je prihod Srbije od stranih turista u 2023.

Devizni priliv od turizma u prvom kvartalu ove godine iznosio 575 miliona evra, što je za 127 odsto više nego periodu januar-mart 2019. godine kada su prihodi od stranih gostiju iznosili 252 miliona evra.

Turisti, zaglavljeni na aerodromu, Budimpešta
foto: Privatna Arhiva

- Srbija u prva četiri meseca ove godine nastavlja da beleži rast turističkog prometa, jer su strani gosti ostvarili povećanje dolazaka za 10 odsto, a noćenja za pet odsto, što zajedno sa projekcijama o popunjenosti smeštajnih kapaciteta u nastavku godine ukazuje da će 2024. godina biti rekordna godina za turizam Srbije - tvrde u Ministarstvu turizma i omladine.

MARIJA LABOVIĆ:

KONTINUIRANA ULAGANJA DALA REZULTAT

Marija Labovič, Tursitička organizacija Srbije
foto: Foto Kineska medijska grupa

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović ističe da su povećanju prihoda od stranih turista najviše doprinela kontinuirana ulaganja.

- To smo postigli kontinuiranim ulaganjima u turističku i drugu infrastrukturu, intenzivnom promocijom na najznačajnijim tržištima za nas, velikim brojem i značajnim povećanjem letova, proširenjem kapaciteta Aerodroma, dodatnim sadržajima koje turisti traže. Za nas je jako važno što smo jedna od zemalja koja ima najliberalniji vizni režim, naročito prema tržištima Kine i Turske - ističe Labović.

Ivanka Tasić, vlasnica turističke agencije "Panacomp travel tourism and trade" koja dovodi strane turiste u Srbiju kaže da prema trenutnom interesovanju stranih turista u njihovoj agenciji ne deluje da će ova godina biti rekordna.

turizam, TOS, Marija Labović, praznici
foto: Dragan Kadić

- Kod nas je situacija takva da neke grupe koje su bile rezervisale posetu sada to prolongiraju za kasnije ili za sledeću godinu. Obično u ovo doba imamo mnogo upita, a sad je neka čudna tišina. Mi smo spremni, ali ne znamo šta će biti - kaže za Kurir Tasićeva.

Ona dodaje da preko njene agencije u Srbiju najviše dolazi Belgijanaca, Francuza, Luksemburžana i Švajcaraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track