SVAKA PETA PRODAVNICA IMA PROPUST! Tržišna inspekcija od početka godine u više od 600 objekata otkrila razne nepravilnosti
Foto: Shutterstock

PAZI SAD

SVAKA PETA PRODAVNICA IMA PROPUST! Tržišna inspekcija od početka godine u više od 600 objekata otkrila razne nepravilnosti

InfoBiz -

U svakoj petoj prodavnici u Srbiji, koju je od početka godine kontrolisala Tržišna inspekcija otkriven je neki propust, saznaje Kurir.

Naime, od početka 2024. godine Tržišna inspekcija je izvršila 3.331 inspekcijski nadzor kod prodavaca koji se bave prometom robe na malo i to u oblastima sive ekonomije u prodajnim objektima i pijačnoj prodaji, zatim iz oblasti zaštite tržišta kod cena osnovnih životnih namirnica i obavezne proizvodnje i prometa hleba, oglašavanja duvana, duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta.

- U 638 inspekcijskih nadzora utvrđene su nepravilnosti, pa je izrečeno 913 upravnih mera (otklanjanje nepravilnosti i zabrana prometa do ispunjenja propisane obaveze) i 616 kaznenih mera (zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i izricanje prekršajnog naloga) - kažu u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

trgovci, radnje, prodavnice, prevara
foto: Shutterstock

Najčešće uočene nepravilnosti se odnose na reklamiranje proizvoda u maloprodajnim objektima, naročito reklamirenje duvanskih proizvoda, kao i na neispunjenje propisanih uslova za obavljanje trgovine na malo.

Njačešći propusti trgovaca na malo su nepotpuna deklaracija, ne isticanje cena, neažurna evidencija prometa.

- Prilikom zaticanja neregistrovanih subjekata vršena je zaplena robe, zabranjeno dalje obavljanje delatnosti, naložen upis u odgovarajući registar. Od ukupno izrečenih kaznenih mera, 252 se odnose na pokretanje prekršajnog postupka, pet na krivični postupak i 359 prekršajnih naloga - tvrde u resornom ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track