RADNICI U SRBIJI, HRVATSKOJ I SLOVENIJI OTKRILI ŠTA IH NERVIRA NA POSLU: Na jedno svi imaju isti odgovor, istraživači u šoku
Foto: Shutterstock

regionalno istraživanje

RADNICI U SRBIJI, HRVATSKOJ I SLOVENIJI OTKRILI ŠTA IH NERVIRA NA POSLU: Na jedno svi imaju isti odgovor, istraživači u šoku

InfoBiz -

Nove generacije donele su na tržište rada nova pravila igre, pa su tako zaposlenima do 27 godina starosti prioritet na postu fleksibilnost rada i plata, a dok su nešto starijima bitni karijerni razvoj i mogućnost napredovanja, onima koji imaju 44 do 59 godina važni su stabilno i podsticajno radno okruženje, finansijska sigurnost i pozitivni međuljudski odnosi.

To su rezultati velikog regionalnog istraživanja sprovedenog nad uzorkom od 2.000 zaposlenih iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, u kojem su ispitanici otkrili šta ih motiviše, a šta frustrira.

kancelarija
foto: Profimedia

- Generaciji "Z", zaposlenima do 27 godina, u sve tri zemlje prioritet su fleksibilnost rada i plata, a kao najveći izazov vide nesigurnost zaposlenja i fleksibilnog rada. S druge strane, generacija do 43 godine, popularno zvani "milenijalci" stavljaju snažan fokus na karijerni razvoj i mogućnost napredovanja kao ključne pokretače zadovoljstva na poslu - kaže prof. dr Danijela Lalić koja je sprovela istraživački deo "Iskustvo zaposlenih" za Srbiju.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Primetno je, dodaje, da su razlike izraženije po generacijama, nego po zemljama, ali, kako kaže, i standardi utiču na prioritete.

Zanimljiv je podatak da su gotovo sve generacije u svim zemljama na pitanje šta misle da bi najviše doprinelo mentalnom zdravlju u radnom okruženju, odgovorile - podrška psihoterapeuta.

- Iznenađeni odgovorima pitali smo pojedine kompanije koje su osigurale podršku psihoterapeuta za zaposlene o rezultatu. Kažu da su zaposleni doslovno procvetali. To se odrazilo i na njihovu motivaciju, kao i na profit kompanije - navela je Martina Sokač Saraga, koja je sprovela deo istraživanja za Hrvatsku i Sloveniju.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Istraživanje je pokazalo da su, ono što je mladim generacijama sloboda, starijima to sigurnost i pozitivni odnosi u radnom okruženju.

Takođe, primetno je da za generaciju "X", koja ima između 44 i 59 godina, postoji jasna težnja ka stabilnom i podsticajnom radnom okruženju, finansijskoj sigurnosti, te pozitivnim međuljudskim odnosima i osećaju zajedništva na radnom mestu.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Univerzalni motivatori i izazovi

Mentalno zdravlje i podrška, kao i priznanje nadređenih, univerzalni su motivatori, dok se izazovi razlikuju od stresnih rokova do prevelike radne opterećenosti.

Korištenje sopstvenih potencijala, važnost kolegijalnosti i prilike za učenje ključni su aspekti radnog okruženja za "bejbi bumere", generacije starije od 59 godina, u sve tri zemlje, pokazalo je istraživanje.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Ta generacija vrednuje autonomiju u radu, dobre međuljudske odnose i priznanje za svoj rad. Izazovi s kojima se suočavaju uključuju komunikacijske prepreke, radno opterećenje i u nekim slučajevima finansijske brige.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Ispitanici u svim zemljama smatraju da daju veliki doprinos na poslu, što ocenjuju ocenom četiri. Takođe, smatraju da imaju visoku svest o tome sa kojim se sve izazovima nose poslodavci, a ponajviše su, kako u samoproceni tvrde, toga najsvesniji ispitanici u Srbiji - 77,5 odsto.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Na jedino otvoreno pitanje - "Da sam ja svoj šef, šta bih drugačije" - najviše procenata odgovora iz svih zemalja osvrnuo se na bolju komunikaciju sa svojim zaposlenima.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Prof. dr Lalić i Sokač Saraga zaključile su da postoji veliki prostor za povećanje produktivnosti koji zahteva ponajviše ljudski angažman.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Iskustvo zanemareno tajno oružje

Takođe, primetno je i da su zanemarena generacija "X" i "bejbi bumeri" su tajno oružje. Iako delimično demotivisani, željni su učenja. Uz priznanje za rad i moderne alate, mogu biti isto toliko produktivni kao i mlađe generacije.

Sa druge strane, mlade generacije žele da vide svrhu i fleksibilnost.

zaposleni
foto: Kosovo Online

Podrška psihoterapeuta za nove generacije neće biti luksuz već nužnost, a dok je priznanje za rad ključni motivacioni faktor, svoje zaposlene treba svakodnevno hvaliti jer ih to motiviše i čini produktivnijima.

Otvorena i bolja komunikacija šefova sa zaposlenicima imperativ je svih generacija.

Kurir.rs/ Kosovo Online/ S.Đ.

Bonus video:

01:46

ZA DANAŠNJE GENERACIJE KRIVIM NAS STARIJE Najbolji profesor na svetu predstavio metod rada: Deca čitaju ono što je između redova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track