INVESTICIJE VEĆE OD 230 MILIONA € OČEKUJU JEDAN SRPSKI GRAD: Traže partnera za giganta iz doba SFRJ, a uskoro dobijaju i fakultet
Foto: shutterstock

INVESTICIJE VEĆE OD 230 MILIONA € OČEKUJU JEDAN SRPSKI GRAD: Traže partnera za giganta iz doba SFRJ, a uskoro dobijaju i fakultet

InfoBiz -

Početkom godine državni vrh predstavio je plan 'Skok u budućnost – Srbija 2027' kada su najavljeni brojnih projekti i investicije u više oblasti u narednih nekoliko godina, a kako se čini ovim primerom poveli su se i pojedini gradovi u zemlji najavljujući svoje 'skokove u budućnost' u narednom četvorogodišnjem periodu.

Tako iz Pirota stiže vest da ovaj grad u naredne četiri godine, odnosno između 2024. i 2028. planira, u saradnji sa Vladom Srbije, investicije od 230 miliona evra. Ovo je najavio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, predstavljajući, kako je preneo sajt grada, 'najvažnije ciljeve koje je sa svojim timom zacrtao u naredne četiri godine', prenosi eKapija.

Pirot
foto: Shutterstock

U Skupštini grada predstavljeno je dvadesetak projekata kao i predlog seta mera u socijalnoj politici. Kada je reč o projektima među prioritetima Pirota stavljeni su otvaranje visokoškoloske ustanove u ovom gradu, pronalazak strateškog partnera za Tigar AD, povratak vojske u Pirot, gasifikacija grada, izgradnja autobuske stanice, rekonstrukcije železnice, Ulice srpskih vladara i zelene pijace, izgradnja kompostane, kao i rekonstrukcija porodilišta i parkinga u Opštoj bolnici Pirot.

U svom 'skoku u budućnost' Pirot planira i izgradnju hitne pomoći, rekonstrukciju Gimnazije, uspostavljanje saobraćajnog centra, Dom vojske, sajamski prostor, otvoreni bazen i akva park, nastavak rekonstrukcije tvrđave Kale, izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju stadiona, kao i izradu turističkog objekta Temsko.

- Opšti je utisak da su ciljevi veoma ambiciozni, ali sa druge strane odlučnost koja je prikazana, kao i obrazloženje ciljeva daju za pravo optimizmu. Projekti su posloženi po kategorijama na strateške projekte, infrastrukturne projekte i projekte zdrave životne sredine, projekte u zdravstvu, projekte u obrazovanju, projekte u kulturi i turizmu i širenje mera u populacionoj politici - navodi se na sajtu Pirota.

Kako se dodaje, u oblasti mera populacione politike jedan od važnijih projekata ovog grada je predlog za pomoć učenicima osnovnih i srednih škola za kupovinu udžbenika.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs

Bonus video:

01:37

USPORENOST PREGOVORA ZAUSTAVLJA INVESTICIJE U SRBIJI Stručnjaci u sukobu mišljenja: Da li strane države pomažu ili odmažu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track