AKCIJE ČUVENOG SAOBRAĆAJNOG PREDUZEĆA KUPIO NJIHOV GLAVNI KONKURENT Od prošle godine gazduju delom firme - lista vlasnika sve duža
Foto: Shutterstock

AKCIJE ČUVENOG SAOBRAĆAJNOG PREDUZEĆA KUPIO NJIHOV GLAVNI KONKURENT Od prošle godine gazduju delom firme - lista vlasnika sve duža

InfoBiz -

U nedavno objavljenom finansijskom izveštaju za 2023. godinu se vidi da je Lastin konkurent, Strela iz Obrenovca ušla u vlasničku strukturu beogradskog saobraćajnog preduzeća još prošle godine.

Podaci o poslovanju obrenovačke Strele otkrivaju da im poslovni prihodi, pa i profit rastu, a napomene uz izveštaj daju podatke i o dugoročnim finansijskim plasmanima. Tokom 2023. godine pod tom stavkom Strela Obrenovac je knjižila rashode od ukupno 412,6 miliona dinara.

Od toga je po osnovu ugovora o prenosu udela u saobraćajnom preduzeću Lastra dato 357,7 miliona dinara, dok je za učešće u kapitalu AD Lasta Beograd izdvojeno 54,8 miliona dinara.

Strela Obrenovac na kraju prošle godine bila je vlasnik ukupno 99.692 akcije beogradskog preduzeća Lasta.

autobus, Lasta
foto: Velimir Lukić

Značajna promena u vlasničkoj strukturi Laste desila se krajem februara ove godine, kada je Grad Beograd prodao svojih 264.116 akcija, što je 11,47 odsto udela. I kada bi se tom broju akcija pridodalo učešće Strele Obrenovac dolazi se do približnog broja akcija u vlasništvu „zbirnog računa“ Erste banke.

Taj kastodi račun je na kraju februara posedovao 363.826 akcija Laste, a zvanično nepoznati investitor svakih nekoliko dana kupi po još koju stotinu akcija saobraćajnog preduzeća Lasta.

Među državnim institucijama koje su i dalje suvlasnici Laste su Akcionarski fond sa 29,7 odsto udela, Republika Srbija sa 13,77 odsto, PIO fond sa 7,88, Nacionalna služba za zapošljavanje sa 2,74 odsto, RFZO sa 2,63 i opština Stara Pazova sa 0,38 i Inđija sa 0,23 odsto.

Tokom poslednja tri meseca u vlasništvu tog kastodi računa Erste banke našlo se još nepunih 20.000 akcija tog prevoznika, pa je učešće nepoznatog vlasnika poraslo sa 15,8 na 16,7 odsto.

biznis.kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track