NEĆE DA RADE NI ZA 1.500 EVRA! Gazdama danas najveći izazov da nađu i zadrže radnike, a ovi sektori su baš u problemu
Foto: Shutterstock

NEZAINTERESOVANI

NEĆE DA RADE NI ZA 1.500 EVRA! Gazdama danas najveći izazov da nađu i zadrže radnike, a ovi sektori su baš u problemu

InfoBiz -

Najveći izazov za poslodavce u Srbiji trenutno je kako pronaći radnike i kako ih motivisati da rade i ostanu u kompaniji, pokazalo je istaživanje Infostuda, sprovedeno u februaru ove godine.

Naviše muke sa zadržavanjem zaposlenih imaju firme koje zapošljavaju više od 300 zaposlenih, naročito u sektoru logistike, prevoza robe i putnika.

- Ako posmatramo pojedinačne industrije, najviše izazova sa zadržavanjem zaposlenih imaju firme iz oblasti logistike i prevoza robe i putnika, nih čak 71 odsto, dok sa privlačenjem kandidata najviše problema imaju kompanije iz oblasti roba široke potrošnje (FMCG) njih 58 rpocenata, kao i proizvodnje 55 odsto - saopštili su iz Infostuda.

ČINJENICE

  • 46% kompanija zahteva obavezan rad iz firme za sve zaposlene
  • 51% firmi daje povatne informacije svim kandidatima za posao
  • 7% preduzeća koristi alate veštačke inteligencije u HR sektoru

Infostud je tokom februara 2024. godine sproveo istraživanje Puls HR zajednice kako bi saznao sa kojim se izazovima susreću kompanije u Srbiji i kako na njih odgovaraju. Istraživanje je obuhvatilo različite industrije, kao što su proizvodnja, auto-industrija, prodaja, FMCG, bankarstvo i osiguranje. Fokus istraživanja bio je na ključnim izazovima privlačenja kandidata i zadržavanja zaposlenih.

- Najveći izazovi za kompanije svih veličina ove godine su i dalje privlačenje kandidata i zadržavanje zaposlenih, a ovaj trend je naročito izražen kod kompanija sa više od 300 zaposlenih. U porastu su izazovi sa motivacijom zaposlenih i organizacionim pitanjima, dok je kod kompanija koje imaju do 50 zaposlenih više u fokusu praćenje trendova i benefita - tvrde u infostudu.

Koliko su pojedina zanimanja deficitarna pokazuje i primer gazda Paje iz Pančeva koji drži pekaru gotovo dve decenije i koji ne može da se načudi da već dva meseca ne može da nađe pekara i to za platu od čak 160.000 dinara, o čemu je Kurir već pisao.

majstori, građevina, majstor
foto: Printscreen/RTS

- Šta da vam kažem osim da sam šokiran, ali zaista šokiran. Prosto mi ne ulazi u glavu da niko neće da radi za te pare. Pa, meni da je neko nudio toliko para pre deset, dvadeset godina, ne bih ni otvarao pekaru, nego bih radio za drugog. Verujte. Jer, teško je biti preduzetnik, a radnik sa ovakvom platom... Isplati se i te kako - ističe Pavle Sremčević poznatiji kao gazda Paja.

Kada je gazda Paja razglasio i na društvenim mrežama da vapi za majstorom pekarom našao je jednog kandidata, ali je i on zbrisao posle samo sedam dana pod izgovorom da mu ne "odgovaraju uslovi". A uslovi su bili, plata 160.000 dinara, rad u dve smene, svaki drugi vikend slobodan i besplatan obrok...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track