5 NAJVAŽNIJIH STVARI KOJE MORATE DA ZNATE O KREDITNOM BIROU: Podatke dostavljaju za manje od 2 sekunde, ali postoji jedna caka
Foto: Shutterstock

5 NAJVAŽNIJIH STVARI KOJE MORATE DA ZNATE O KREDITNOM BIROU: Podatke dostavljaju za manje od 2 sekunde, ali postoji jedna caka

InfoBiz -

Kreditni biro Udruženja banaka Srbije je najbrži na svetu i za 20 godina zabeležio više od 60 miliona preuzetih, kao i 20 milijardi generisanih izveštaja. On omogućava da se dobije potpun, kompletan i sveobuhvatan izveštaj o obavezama.

Kako biste znali za šta možete da se obratite ovoj ustanovi, jer ukoliko ste potpisali saglasnost u svojoj banci sigurno ste po "njihovom kontrolom".

5 NAJVAŽNIJIH STVARI O KREDITNOM BIROU:

1. Da li su putem Kreditnog biroa dostupni podaci iz prošlosti?

Kreditni biro UBS omogućava pristup podacima za prethodni period od pet godina. Oni nisu dostupni posle pet godina od dana prestanka ugovornog odnosa.

Digitalizacija, papiri, šalterski Radnik
foto: Stock

2. Ko sve može da povuče Izveštaj preko Kreditnog biroa?

Izveštaj može da zatraži samo ovlašćeni radnik banke, lizing kompanije ili drugog pružaoca usluga, kojima se građani obraćaju za korisćenje usluge. Povlači se isključivo na osnovu date pismene saglasnosti fizičkog lica na koga se izveštaj odnosi.

Može da se dobije na 1.700 šaltera, koji za svega pet sekundi stiže do korisnika, dok ga za 1,5 sekundi dobija banka.

3. Da li građani mogu da dobiju Izveštaj preko Kreditnog biroa za svoje potrebe?

Građani za svoje potrebe mogu da dobiju tzv. Lični izveštaj radi uvida u podatke koji se o njima vode kod banaka i drugih pružaoca usluga, zbog eventualne reklamacije na tačnost podataka, kao i za druge potrebe.

papiri, hrpa papira, gomila papira, dokumentacija
foto: Shutterstock

Zahtev za izdavanje Ličnog izveštaja građani mogu da podnesu kod bilo koje banke ili kod Kreditnog biroa.

4. Koja je namena izveštaja koji banke i drugi pružaoci usluga koriste?

Banke i davaoci lizinga su, u skladu sa Odlukom Narodne banke Srbije sa kojom Udruženje banaka ima potpisan Sporazum o saradnji, u obavezi da povlače izveštaj za podnosioca zahteva za kredit, odnosno zahteva za lizing.

Na osnovu izveštaja dobijenog preko Kreditnog biroa, banka ili lizing kompanija utvrdiće zaduženost fizičkog lica u odnosu na njegova primanja kao i njegovu urednost izmirivanja obaveza u prethodnom periodu.

Za ostale namene, banke i drugi pružaoci usluga povlače Izveštaj prema sopstvenoj odluci.

klijent, banka
foto: Shutterstock

5. Kakva je ažurnost u vođenju podataka o fizičkim licima?

Postignuta je dnevna ažurnost u vođenju podataka o fizičkim licima, odnosno sve promene izvršene kod banaka i drugih kontributora podataka u toku dana (otplate kredita, gašenje računa ili kartice, izmirena docnja i slično) iskazaće se u izveštaju koji se dobija preko Kreditnog biroa narednog dana od dana dostavljanja tih podataka od banke, odnosno drugog kontributora.

Šta sve lica treba da znaju o Kreditnom birou?

Za fizička lica Kreditni biro omogućava dostupnost podacima o:

  • tekućim obavezama, kao što su obaveze po osnovu kredita, kreditnih kartica, pozajmicama po tekućim računima građana, preuzetim obavezama žiranata i o lizingu;
  • potencijalnim obavezama, kao što su podaci o datim jemstvima (o žirantima) po kreditima drugih građana;
  • neurednosti (docnjama, spornim potraživanjima) u izmirivanju tekućih obaveza koja uključuje iznos i vreme trajanja dospele neizmirene obaveze.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track