SRBIJA PIŠE ISTORIJU UZ EKSPO 2027: Ova investicija košta 1,2 milijarde evra, a evo koliko može da doprinese našoj zemlji!
Foto: Beoinfo

SRBIJA PIŠE ISTORIJU UZ EKSPO 2027: Ova investicija košta 1,2 milijarde evra, a evo koliko može da doprinese našoj zemlji!

InfoBiz -

Beogradski EKSPO 2027 obeležiće istoriju Srbije, regiona, ali i celog sveta. Za Zapadni Balkan biće ovo prvi EKSPO koji je ikad organizovan u regionu, a ni u čitavoj Jugoistočnoj Evropi nijedna zemlja nije počastvovana titulom domaćina svetske izložbe već duže od tri decenije.

Biće ovo i veoma poseban EKSPO za čitav svet, budući da se po prvi put polaže toliko pažnje na ekološke aspekte događaja koji prati cela planeta.

Solarna energija, snaga vetra, inovativni sistemi grejanja i hlađenja vazduha - sve će to biti maksimalno primenjeno u zgradama, paviljonima, pa čak i na parkinzima i zelenim površinama beogradskog EKSPO kompleksa.

expo2027
foto: Beoinfo

Posetioci će imati priliku da koriste najraznovrsnija ekološka prevozna sredstva, a najvažnije je to što će sve sagrađeno za ovu priliku moći još dugo da se koristi - često i na potpuno drugim mestima.

Šta je EKSPO?

EКSPO je globalni događaj koji okuplja države i međunarodne organizacije sa ciljem da se nađu rešenja za fundamenalne izazove s kojima se čovečanstvo susreće. Uvek je posvećen važnim temama, a privlači milione posetilaca pa tako kreira novu dinamiku i pruža uslove za grandiozne promene u gradovima domaćinima.

Prvi svetski EКSPO je održan 1851. godine u Londonu, pod nazivom Velika izložba. Poslednji je održan u Dubaiju, od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine. Sledeći će se održati u japanskom gradu Osaka, od aprila do oktobra 2025. godine.

expo2027
foto: Beoinfo

Šta je specijalizovani EKSPO?

Specijalizovani EKSPO je nešto drugačija vrsta svetske izložbe, jer uvek treba da „ilustruje neku konkretnu temu“. Događaj može da traje maksimalno tri meseca, u jasno određenom prostoru namenjenom za izložbene paviljone učesnika. Za specijalizovani EKSPO u Srbiji se gradi novi kompleks jugozapadno od grada, u blizini aerodroma „Nikola Tesla“.

- Organizovanje ovakve manifestacije predstavlja posebnu vrstu priznanja za svaku zemlju i grad imajući u vidu da u proseku preko 100 zemalja učestvuje na ovim izložbama i da je za vreme trajanja poseti isto toliko šefova država ili predsednika vlade. Zato se nadamo da će srpska prestonica dobiti šansu da pokaže svetu sve svoje lepote, istoriju i kulturu - rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić, septembra 2023.

expo2027
foto: Beoinfo

Кako će izgledati beogradski EKSPO?

Glavna zgrada u centru će imati glavni javni ulaz i prateće objekte, interni i eksterni auditorijum, kao i konferencijske objekte, VIP objekte i kancelarije za administraciju opšteg tipa.

Osam glavnih objekata se nalaze jedan pored drugog duž centralnog šetališta koje se širi u centralni trg ispred glavne ulazne zgrade. Na kružnom trgu će biti izgrađen Nacionalni paviljon Republike Srbije, koji će biti centralna tačka, a u bočnim prostorima će biti izgrađeni drugi samostalni paviljoni.

Ulazna zgrada će imati simboličan dizajn naglašen pergolama koje po obliku predstavljaju sve planine oko Beograda. U ovoj zgradi će biti smeštene kancelarije, sobe, kao i restorani i kafeterije. Gradnja ovih objekata se bazira na dva glavna principa - da budu održivi i da ostanu široko upotrebljivi i ubuduće, čak i na nekom drugom mestu.

expo2027
foto: Beoinfo

Кoncept građevina koje se mogu ukloniti i zatim ponovo upotrebiti drugde spektakularno je primenjen u izgradnji stadiona za nedavno održanom Svetskom fudbalskom kupu u Кataru.

Upravo kompanija koja je projektovala ovaj stadion - španski arhitektonski studio „Fenvik i Iribaren Arhitekti“, potpisuje projekat EКSPO 2027 u Beogradu.

Šta se gradi uz EKSPO 2027?

Nacionalni stadion uz sajamski kompleks biće sagrađen po svim standardima UEFA i imaće čak 52.000 sedišta. Zahvaljujući njemu, Srbija će biti konkurent za najveća fudbalska takmičenja. Rezidencijalni kompleks će imati 1.500 stanova, a u ovom svojevrsnom „gradu u gradu“ će biti izgrađen i akvatik park, kao novi centar vodenih sportova.

expo2027
foto: Beoinfo

Radi povezivanja Prokopa u centru grada preko Zemun polja sa EKSPOM, biće izgrađeno novih 18 kilometara pruge. Linijska infrastruktura kompleksa budućeg sajma će obuhvatati 8 kilometara gradskih bulevara, saobraćajnu petlju, nadvožnjak, liniju gasovoda, toplovod, hidrovod, kao i parking veličine 15 hektara.

Šta Srbija dobija od izložbe EKSPO 2027?

Očekuje se da specijalizovanu međunarodnu izložbu EKSPO 2027 poseti oko tri miliona ljudi iz 120 zemalja, a ukupni ekonomski efekti premašiće milijardu evra. Prema analizi domaćih eksperata, koristi ima cela zemlja već od pripreme samog događaja, kao i gradnje objekata i prateće infrastrukture koji ostaju kao nasleđe ove izložbe.

Investicije će se višestruko vratiti, a benefiti preliti i na ugostiteljstvo, turizam i hotelijerstvo, uz otvaranje novih radnih mesta i povećane zarade. Posledično, to će značiti i veći privredni rast i snažniju ekonomiju.

expo2027
foto: Beoinfo

Po mišljenju Patrisa Balestera, stručnjaka sa Univerziteta u Tuluzu koji više od 15 godina izučava EKSPO, domaćinstvo specijalizovane izložbe Srbiji može da donese i političke koristi kao i jačanje ugleda zemlje u svetu.

- Na diplomatskom nivou, to pokazuje da je zemlja domaćin otvorena prema svetu i spremna da dočeka strane delegacije uz maksimum gostoprimstva - naglašava Balester.

Кoliko Srbiju košta EKSPO 2027?

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, EKSPO je investicija od 1,2 milijarde evra, ali ceo program „Skok u budućnost - Srbija 2027“ za koji je EKSPO neka vrsta „kišobrana“, podrazumeva ulaganja od 18 milijardi evra. Plan je da se izgrade i obnove auto-putevi, brze pruge, saobraćajnice, ali i BIO4 kampus, škole i zdravstvene ustanove.

expo2027
foto: Beoinfo

Кako je Srbija dobila EKSPO 2027?

Republika Srbija je izrazila nameru da se kandiduje za specijalizovanu izložbu 2027. godine podnošenjem zvaničnog pisma predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, u januaru 2022. godine.

Kandidaturu je podnelo ukupno pet zemalja odnosno gradova: USA – Minesota, Tajland – Puket, Španija – Malaga i Argentina – San Кarlos de Bariloče. Srbija i preostala četiri kandidata predali su tokom juna 2022. godine elaborate kandidature i prezentovali svoje projekte pred Generalnom skupštinom Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu.

Skupština je donela odluku da dodeli Beogradu organizaciju ove ugledne izložbe na svojoj sednici održanoj 21. juna 2023. godine.

1 / 17 Foto: Beoinfo

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja