NAJVEĆI JEDNODNEVNI PAD CENE SREBRA U POSLEDNJE TRI GODINE: Ni prognoze za naredni period nisu suviše optimistične
Foto: Profimedia

Ozbiljno stanje

NAJVEĆI JEDNODNEVNI PAD CENE SREBRA U POSLEDNJE TRI GODINE: Ni prognoze za naredni period nisu suviše optimistične

InfoBiz -

Ozbiljna eskalacija tenzija na Bliskom istoku izazvala je i bekstvo ka zlatu ili plemenitim metalima, gde je, bar za zlato, vrhunac dostignut 12. aprila. Naime, tog dana je za uncu zlata trebalo platiti 2.431 dolar. Početkom ove nedelje vidljiva je monetizacija profita.

To se posebno odnosi na srebro, koje je sa pet procenata minusa imalo najveći jednodnevni gubitak u više od tri godine. Indikator Moving Average Momentum Convergence/Divergence (MACD) je probio ispod svoje signalne linije, što ukazuje da je srebro verovatno preokrenulo svoj srednjoročni trend i da će pasti još niže. Signal je pojačan činjenicom da je MACD pouzdaniji indikator na tržištima koja nisu u trendu, kao što je srebro.

Srebro, Escajg
foto: Profimedia

Cena srebra će verovatno pasti na podršku sa prethodnih maksimuma od 26 dolara. Na tom nivou se moglo bazirati i oporaviti. Odlučujući proboj ispod 26 dolara vratio bi srebro u njegov jednogodišnji raspon i verovatno nižu liniju trenda na oko 23 dolara. Trgovanje zlatom i srebrom u utorak je bilo prigušenije, zlato je bilo stotinak dolara ispod rekordne vrednosti, ali je ipak poraslo za zavidnih 13 procenata od početka godine. U međuvremenu, na tržištima kriptovaluta, bitkoin stidljivo raste nakon subotnjeg prepolovljenja, što se poklapa sa prilivom u američke ETF-ove.

Naime, prilivi su prošle nedelje do petka bili negativni, a u petak i ponedeljak zabeležen je neto priliv svežeg novca od oko 60 miliona dolara. Ipak, prognoze za bitkoin ostaju pozitivne, a ovaj optimizam se delimično zasniva na značajno povećanoj tražnji u periodu nakon prepolovljenja.

(Kurir.rs/SEEbiz.eu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track