'TOLIKE GLUPOSTI I LAŽI NISAM SKORO IMAO PRILIKE DA VIDIM': Ministar Mali o tekstu objavljenom u crnogorskim 'Vijestima'
Foto: Printscreen/TV Pink

'TOLIKE GLUPOSTI I LAŽI NISAM SKORO IMAO PRILIKE DA VIDIM': Ministar Mali o tekstu objavljenom u crnogorskim 'Vijestima'

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je na tekst koji su danas objavile crnogorske „Vijesti“ pod naslovom „Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad“.

- Svakakve gluposti i izmišljotine smo čuli do sada, ali tolike gluposti i laži, kao one koje su danas objavile crnogorske „Vijesti“ u tekstu „Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad“ nisam skoro imao prilike da vidim. Republika Srbija od 2012. godine sprovodi sopstvenu odgovornu i ozbiljnu ekonomsku politiku i ima svoj ekonomski program, te nam nikakvo preuzimanje tuđih programa nije potrebno. Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i svim globalnim izazovima, pokazali smo da je srpska ekonomija jaka i uspeli smo da očuvamo makroekonomsku stabilnost, što potvrđuju i najkredibilnije finansijske institucije poput MMF-a i rejting agencija. Uspeli smo da smanjimo nezaposlenost na rekordno nizak nivo, da povećamo zaposlenost, da iz godine u godinu raste priliv stranih direktnih investicija, koji je samo u prošloj godini iznosio 4,5 milijardi evra - navodi ministar na Fejsbuku.

- Ekonomsku snagu Srbije možete da vidite i po tome što je vrednost BDP-a Srbije 2023. godine iznosila 69,5 milijardi evra, a svi zajedno na zapadnom Balkanu imaju manje. Albanija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, imaju više stanovnika nego Srbija, pa opet Srbija ima 69,5 milijardi evra BDP-a, a oni zajedno 67 milijardi. Srbija je lider i u privlačenju stranih direktnih investicija, s obzirom da dve trećine svih investicija u regionu zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju, 63 odsto svih SDI. Sve to potvrđuje koliko je Srbija ekonomski snažna - dodaje Mali.

- Naravno, Republika Srbija će nastaviti da vodi svoju odgovornu ekonomsku politiku, a uz sprovođenje programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“, završićemo planirani investicioni ciklus i ispuniti obećanje koje smo dali građanima Srbije da će do kraja 2027. godine prosečna plata u našoj zemlji biti 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, i minimalna zarada takođe 650 evra. Javne finansije će ostati stabilne, a javni dug, neće preći 60 odsto BDP-a - zaključuje ministar Mali.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track