SRBIJA MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA U SVETU: NBS - U vrhu smo po usklađenosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma
Foto: Arhuva

SRBIJA MEĐU VODEĆIM ZEMLJAMA U SVETU: NBS - U vrhu smo po usklađenosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

InfoBiz -

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je Srbija među vodećim zemljama u svetu po usklađenosti s međunarodnim preporukama u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako je precizirano u saopštenju, Komitet eksperata Saveta Evrope za procenu mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) objavio je 18. marta peti izveštaj o praćenju napretka Srbije, na osnovu koga je ocenjena kao država u najvećoj meri usklađena i s preporukom broj 15 FATF-a (eng. Financial Action Task Force), najznačajnijeg globalnog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Ova preporuka se odnosi na standarde za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma koje države treba da primene u vezi s novim (finansijskim) tehnologijama i digitalnom imovinom, objavila je NBS.

Istaknuto je da je time Srbija postigla usklađenost svojih propisa i prakse u ovoj oblasti sa svih 40 međunarodnih preporuka, što je rezultat koji je ostvarilo još samo deset drugih jurisdikcija u svetu.

profimedia-0334079942, pranje novca
foto: Profimedia

U centralnoj banci smatraju da je to međunarodno priznanje koje je Srbija dobila samo dodatni podsticaj nadležnim institucijama i privatnom sektoru da taj sistem održavaju i unapređuju.

Ukazano je da je značajnu ulogu u usklađivanju s pomenutim standardima u oblasti nadzora, kao i vodeću ulogu u usklađivanju sa standardima u oblasti digitalne imovine, imala NBS, prvenstveno u koordinaciji sa Upravom za sprečavanje pranja novca.

Podseća se i da je, Zakonom o digitalnoj imovini i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji su doneti 2020. godine, sveobuhvatno uređena oblast pružanja usluga povezanih s digitalnom imovinom i pružen podsticaj inovacijama u ovoj oblasti.

Dodaje se i da je zauzet i balansiran i odgovoran pristup razvoju tržišta, kroz izdavanje odgovarajućih dozvola u ovoj oblasti, nadzor NBS nad tržištem virtuelnih valuta i sprečavanje neovlašćenog pružanja usluga u vezi s tim valutama, što uključuje pristup zasnovan na proceni rizika i odgovarajuće sankcije koje su na raspolaganju nadzornom organu.

Posebna novost, kako je istaknuto, jeste evidencija virtuelnih valuta za pravna lica i preduzetnike koju je uspostavila NBS, po uzoru na ranije uspostavljene jedinstvene registre računa i sefova.

Iz NBS su naglasili da u Srbiji u ovom trenutku nije moguć prihvat virtuelnih valuta kojima bi se plaćala robe i usluga, s obzirom na to da nijedan od dva trenutno licencirana pružaoca usluga nema dozvolu NBS za pružanje te usluge.

NBS, Kurs
foto: Kurir

Pored toga, 2021. godine prvi put je izrađena Procena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru digitalne imovine, kojom su, sveobuhvatno i detaljno, posebno procenjeni ovi rizici u sektoru digitalne imovine.

Istaknuto je i da NBS nije promenila svoj stav od prvih saopštenja u vezi s virtuelnim valutama od 2014. godine i dosledno ukazuje na sve rizike koje nosi potencijalno ulaganje u virtuelne valute, uključujući finansijske rizike (mogućnost da građani i privredi subjekti izgube u celini novčana sredstva koja su uložili u virtuelne valute) i rizike povezane s različitim vidovima prevara i kriminalnih aktivnosti, s obzirom na to da se ove valute često zloupotrebljavaju u svrhe pranja novca ili finansiranja terorizma.

Upravo su navedeni propisi i aktivnosti ključno doprineli usklađenosti Srbije s preporukom broj 15 FATF- a, koja je potvrđena na decembarskom zasedanju Manivala.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja