DRŽAVA DAJE 31 MILION DINARA ZA EKOLOŠKE PROJEKTE: Besplatni šporeti na pelet za Čačane, nova gasna kotlarnica u Mašinskoj školi
Foto: Kurir/D.Č.

DRŽAVA DAJE 31 MILION DINARA ZA EKOLOŠKE PROJEKTE: Besplatni šporeti na pelet za Čačane, nova gasna kotlarnica u Mašinskoj školi

InfoBiz -

Pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Marjana Petronijević potpisala je sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović ugovore o realizaciji dva projekta u Čačku, koje će u velikoj meri sufinansirati resorno ministarstvo. Cilj ovih projekata je unapređenje kvaliteta vazduha, a Ministarstvo zaštite životne sredine će za njihovu realizaciju opredeliti oko 31 milion dinara.

Prvi ugovor tiče se realizacije projekta zamene kotlarnice na lako lož ulje u Mašinsko-saobraćajnoj školi gasnom kotlarnicom. Predviđena je izgradnja kontejnerske gasne kotlarnice kapaciteta 992kW i izgradnja toplovoda sa povezivanjem na postojeći sistem grejanja. Najvažniji cilj ovog projekta je smanjenje zagađenja vazduha na teritoriji grada Čačka, a poseban je značaj što. Nakon 14 ugašenih kotlarnica u gradu Čačku koje su koristile ekološki neprihvatljive energente ovo je poslednja preostala, i na ovaj način nastavlja se sa unapređenjem kvaliteta vazduha u Čačku. Vrednost projekta je 28.682.000 dinara, pri čemu Ministarstvo zaštite životne sredine učestvuje sa 18.000.000, a Grad Čačak sa 10.682.000 dinara.

Drugi ugovor odnosi se na realizaciju projekta koji ima za cilj smanjenje zagađenja vazduha poreklom iz individualnih ložišta, a uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, kroz realizaciju ovog projekta, građanima će biti omogućeno da potpuno besplatno dobiju ekološki prihvatljive šporete na pelet. Vrednost ovog projekta iznosi 15.000.000 dinara, od čega resorno ministarstvo dodeljuje 12.766.000 dinara, a ostatak će finansirati Grad Čačak.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track