SRBI SVE VIŠE KUPUJU IZ FOTELJE: U prošloj godini građani gotovo 60 miliona puta platili preko interneta
Foto: Shutterstock

DA SE ZNA

SRBI SVE VIŠE KUPUJU IZ FOTELJE: U prošloj godini građani gotovo 60 miliona puta platili preko interneta

InfoBiz -

Građani Srbije se sve češće odlučuju za kupovinu iz fotelje, a to potvrđuje podatak da su u 2023. godini za 37 odsto više kupovali na ovaj način nego godinu dana ranije.

Prema podacima Narodne banke Srbije prošle godine je u Srbiji obavljeno 59,2 miliona plaćanja preko interneta. Kada je reč o dinarskim plaćanjima, broj obavljenih kupovina je za godinu dana porastao za 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je vrednost obavljenih kupovina povećana za 40,6 odsto i iznosila je 114,4 milijarde dinara.

kancelarija, korona virus, rad od kuće
foto: Shutterstock

Obavljeno je 40,6 miliona dinarskih plaćanja, od čega na internet stranicama domaćih trgovaca više od 37,8 miliona kupovina, čija vrednost je iznosila 109,2 milijarde dinara.

Kod plaćanja na stranim internet stranicama je zabeležen rast broja transakcija i to u evrima za 52,6 odsto u odnosu na 2022. godinu, a u američkim dolarima za 49,3 odsto.

Broj obavljenih kupovina na domaćim internet stranicama u 2023. bio je veći za 10 miliona nego u 2022. godini, što ukazuje da građani pretežno kupuju na njima, saopštili su iz NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja