ZABRANA ULASKA U JAVNI PREVOZ SA TRI STVARI KOJE MNOGI IMAJU: Izazivaju eksploziju i požar, nova pravila štite ljude od katastrofe
Foto: Marina Lopičić

nova pravila

ZABRANA ULASKA U JAVNI PREVOZ SA TRI STVARI KOJE MNOGI IMAJU: Izazivaju eksploziju i požar, nova pravila štite ljude od katastrofe

InfoBiz -

Prevozničke firme širom Nemačke odlučile su da zabrane prevoz e-skutera i trotineta u svojim vozilima zbog zaštite od požara. Ta odluka usledila je nakon niza incidenata u drugim evropskim zemljama koji uključuju zapaljenje baterija.

Tako se 2021. godine dogodio požar na trotinetu na stanici podzemne železnice u Londonu. U drugom incidentu, baterija trotineta eksplodirala je u madridskoj podzemnoj železnici u oktobru prošle godine, zbog čega je jedan vagon potpuno izgoreo. Od tih događaja tamo je, takođe, zabranjeno koristiti e-skutere i e-trotinete u javnom prevozu, prenosi Fenix magazin.

trotinet, električni trotinet
foto: Profimedia

Prevoznici ističu da sigurnosni standardi za baterije e-skutera trenutno ne zadovoljavaju zahteve koji vrede za druga električna vozila. Međutim, e-bicikli, električna invalidska kolica i električna vozila za osobe s ograničenjima u kretanju isključeni su iz ove uredbe.

KVB (Köln), Rheinbahn (Düsseldorf), DSW21 (Dortmund), Ruhrbahn (Essen) i DVG (Duisburg) od početka su zabranili prevoz e-skutera i e-romobila, u svim svojim autobusima i vozovima od početka marta. Minhen (MVG) sledi od početka aprila.

Ostale firme planiraju uskoro da slede taj primer. Neke prevozničke firme još uvek dopuštaju prevoz e-skutera u određenim vrstama vozila, ali, takođe, razmišljaju o potpunoj zabrani.

Trotinet, Pešaci, električni trotinet
foto: Shutterstock

Još uvek ne postoji jedinstvena nacionalna regulativa, ali se traži i na saveznom i na državnom nivou. Uslovi prevoza u lokalnom javnom prevozu bi u budućnosti mogli da se prilagode kako bi se na jedinstven način regulisao prevoz e-skutera. Ministarstvo prometa podržava odluku prevoznika i ističe povećani rizik koji predstavljaju baterije e-skutera.

Udruženje nemačkih prevozničkih kompanija (VDV) i njegove firme članice preporučuju zabranu prevoza e-skutera zbog niskih sigurnosnih standarda korištenih litij-ionskih baterija, što predstavlja povećani rizik od požara i eksplozije. Međutim, prevozničke firme drže „otvorena vrata“ mogućem ukidanju zabrane, ako se poboljšaju sigurnosni standardi baterija.

autobusi, maske, koronavirus, GSP
foto: Zorana Jevtić

U međuvremenu, putnici se podstiču da pronađu alternativne mogućnosti prevoza za svoje e-skutere kako bi osigurali bezbednost u javnom prevozu.

kurir.rs/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja