ŠVAJCARSKA NACIONALNA BANKA OTIŠLA U MINUS: Doživela gubitak od 3,2 milijarde franaka, još 3 velike sile završile isto!
Foto: Profimedia

ogroman pad

ŠVAJCARSKA NACIONALNA BANKA OTIŠLA U MINUS: Doživela gubitak od 3,2 milijarde franaka, još 3 velike sile završile isto!

InfoBiz -

Švajcarska nacionalna banka (SNB) potvrdila je u ponedeljak da je u 2023. godini doživela gubitak, pridruživši se skupini središnjih monetarnih institucija vodećih privreda, koje su podignute kamatne stope gurnule u minus.

SNB je izvestio da je lani poslovao s gubitkom od 3,2 milijarde švajcarskih franaka (3,34 milijarde evra). Minus je, ipak, znatno manji nego u 2022. godini kada je zbog pada vrednosti portfelja deonica i obveznica iznosio čak 132,5 milijardi franaka i bio je najveći otkad je SNB osnovan.

švajcarska Banka, Švajcarska
foto: Shutterstock

U 2023. švajcarska nacionalna banka beležila je na pozicijama u stranoj valuti prihod od četiri milijarde franaka, nakon gubitka od 131,4 milijarde franaka u 2022. godini. Uteg im je lani bio jači franak, uz gubitak povezan s valutnim kursevima od 58 milijardi franaka.

Prihod od zlatnih rezervi iznosio je 1,7 milijardi franaka i bio je više nego četiri puta veći u odnosu na prethodnu godinu. SNB je ubeležio i 1,4 milijarde franaka prihoda od hitnog kredita za spasavanje posrnulog Credit Suissea.

Prevagnuo je, ipak, neto gubitak od 8,5 milijardi franaka na pozicijama u domaćoj valuti, više nego osam puta veći nego u 2022. godini, budući da je SNB u sklopu strože monetarne politike radi obuzdavanja inflacije komercijalnim bankama plaćao veće kamate na prekonoćne depozite.

zlato, zlatne poluge, zlatne rezerve
foto: Profimedia

Banka tako ni u ovoj godini neće isplatiti dividendu deoničarima, saveznoj državi i kantonima.

SNB se negativnim rezultatom u 2023. pridružio Evropskoj centralnoj banci (ECB), nemačkom Bundesbanku i američkom Fedu, koji su zbog podignutih kamatnih stopa lani poslovali s minusom od 7,9 milijardi evra, odnosno 21,6 milijardi evra i 114,3 milijarde dolara.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Bonus video:

02:42

ŠVAJCARSKA DAJE 5 MILIONA € ZA OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI: Podrška našoj zemlji da se izbori sa klimatskim promenama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja