VEZA SRBIJE SA OVIM GRADOM USKORO POSTAJE REALNOST: Priprema se početak gradnje ovog projekta - Evo kuda će sve proći ovaj autoput
Foto: Shutterstock

odavno najavljeno

VEZA SRBIJE SA OVIM GRADOM USKORO POSTAJE REALNOST: Priprema se početak gradnje ovog projekta - Evo kuda će sve proći ovaj autoput

InfoBiz -

Boraveći u Temišvaru, rumunski ministar saobraćaja Sorin Grindeanu najavio je da će odložena Studija izvodljivosti o autoputu Temišvar - Moravica, koji će u budućnosti biti veza Rumunije sa prestonicom Srbije - Beogradom, biti gotova ovog proleća.

- Ekološka dozvola i koraci za to su skoro završeni, geo studije su odrađene 99 procenata, čekaju se laboratorijski rezultati. Kažem da će ovog proleća biti završena studija izvodljivosti i daćemo je na aukciju - rekao je Sorin Grindeanu.

Podsetimo, sporazum o izgradnji autoputa Beograd-Temišvar potpisali su sredinom 2022. tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihail Grindeanu.

Tomislav Momirović, sporazum, Temišvar
foto: MGSI/Đorđe Krstić

Ugovorne strane su se tada obavezale da će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem autoputa Beograd-Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane autoput Temišvar-Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara.

ROK PRODUŽEN

Rok za završetak Studije izvodljivosti, koji je bio prvobitno 4. maja 2022. godine, više puta je produžen, poslednji put do jeseni 2024. godine.

Sorin Grindeanu je precizirao da bi autoput Temišvar-Moravica mogao biti izgrađen evropskim sredstvima, budući da je deo najkraćeg puta panevropskog koridora Gdanjsk-Solun.

- Temišvar-Moravica je projekat koji je prihvatljiv s gledišta kriterijuma Evropske unije - rekao je rumunski ministar saobraćaja.

Tomislav Momirović, sporazum, Temišvar
foto: MGSI/Đorđe Krstić

Rumunija je, kako je navedeno, podnela prijavu za finansiranje projekta kroz CEF Program vojne mobilnosti, program kroz koji Evropska komisija finansira interne projekte poput sanacije nekih mostova na nacionalnim putevima koji prolaze pored vojnih baza, kao i prekogranične projekte. Radi se o projektu koji je vredan preko 260 mil EUR, od čega su 133 miliona evropska sredstva.

- Sledeće nedelje, će biti raspisan tender za deonicu Arad-Oradea. Veza sever-jug od Gdanjska do Soluna, obuhvata- Varšavu, Krakov, Košice (Slovačka), Debrecin (Mađarska), Oradea, Arad, Temišvar, Moravicu, Beograd i Solun. Ovo je najkraći put. Sledeće nedelje, ponavljam, biće raspisan tender za autoput Arad-Oradea, koji mora biti nastavljen ka jugu odnosno od Temišvara do Moravice - izjavio je ministar saobraćaja Rumunije, a prenosi temišvarski portal.

Prema dokumentaciji za budući autoput koji će povezati Temišvar sa Beogradom, koju je za rumusnku stranu izradila kompanija Egis, trasa će imati nekoliko putnih čvorova, koji će obezbediti ulaze i izlaze sa autoputa, ka regionalnim putevima u Rumuniji.

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track