NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Evo koji sve faktori utiču na ovaj obavezni trošak, sad će vas koštati OVOLIKO! Može i na rate
Foto: Shutterstock

računica

NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Evo koji sve faktori utiču na ovaj obavezni trošak, sad će vas koštati OVOLIKO! Može i na rate

InfoBiz -

Za većinu vozača u Srbiji registracija četvorotočkaša je udar na kućni budžet. Ovaj izdatak se preko nekih agencija može platiti na nekoliko mesečnih rata, a pri formiranju cene uzimaju se brojni faktori.

Cena registracije zavisi od mesta u kom živite, automobila koji vozite, od visine taksi i poreza za određenu godinu.

Razlike u ceni tehničkog pregleda postoje i u zavisnosti od grada u kome registrujete vozilo. Tako, na primer, u Kragujevcu tehnički pregled vozila iznosi skromnih 3.100, a na nekim mestima i 6.500 dinara.

auto, registracija
foto: Shutterstock

Uvek pred istek registracije pomislimo gde, baš sad, i pokušavamo da izračunamo koliko će nas koštati i plašimo se da neće biti skuplja nego prošle godine.

Za sada nigde nije objavljeno da će se desiti takva promena. Početkom 2023. poskupeo je porez na upotrebu motornih vozila, pa je tada skočila i njihova registracija.

Troškovi registracije vozila

– tehnički pregled (zavisno od vrste vozila i cene usluge tehničkog pregleda) od 3.070 do 6.500 dinara

– godišnja naknada za javne puteve (zavisno od vrste vozila)

– godišnja naknada za zaštitu životne sredine (zavisno od vrste vozila) administrativna taksa (zavisno od vrste vozila)

– komunalna taksa (propisuje je lokalna samouprava i zavisi od opštine, kao i svih parametara vozila- zapremine i snage motora, nosivosti, tipa goriva, godišta, broja sedišta, tipa vlasništva…) od 710 do 7.110

– Budžet Republike Srbije – porez na luksuz (za putnička vozila i motorcikle zavisi od zapremine motora i godišta, dok je teretna vozila ne plaćaju)

– Registraciona nalepnica (fiksni iznos za sva vozila) – 236 dinara

– Saobraćajna i tablice (fiksni iznos za sva vozila – plaća se prilikom prve registracije, promene registracionog područija i promene vlasništva) – 1.700 dinara

Registracija vozila se obavlja jednom godišnje kada vlasnici automobila moraju otići u MUP sa pripremljenom dokumentacijom, saobraćajna dozvola, dokaz o izvršenom tehničkom pregledu (registracione listove), dokaz o plaćenim taksama i obaveznom osiguranju vozila (uplatnice i polisa osiguranja) i lična karta.

(Kurir.rs/BizPortal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track