ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Borba za slobodu i izgradnju države najvažnije vrednosti srpskog naroda
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Borba za slobodu i izgradnju države najvažnije vrednosti srpskog naroda

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović otvorila je danas u Narodnom muzeju Kraljevo, u susret velikom prazniku – Danu državnosti Srbije, izložbu „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu".

„Dan državnosti Srbije – Sretenje spaja u sebi dve možda najvažnije borbe za srpski narod u prethodnih više od 200 godina. To su borba za slobodu i za izgradnju sopstvene države, koju obeležavamo kroz sećanje na Prvi srpski ustanak i donošenje Sretenjskog ustava, kojim su postavljeni temeji moderne srpske države", rekla je ministarka.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Đedović Handanović je ovom prilikom naglasila da smo ponosni što možemo da se prisetimo bogatstva naše istorije i kulture, ćiriličnog pisma, srednjevekovnih crkava i manastira, vladarskih dinastija i ustava, do umetničkih dela Nadežde Petrović i Save Šumanovića kroz izložbe u nekoliko gradova Srbije. Ministarka je istakla da su podizanje ustanka i donošenje ustava ostavili su neizbrisiv trag i temelj na kojem je svaka sledeća generacija branila osvojenu slobodu i državnost i razvijala ih dalje u duhu svog vremena.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

„I naša generacija takođe ima zadatak da čuva svoju slobodu i svoju državu, kao najveće vrednosti za koje su se borili naši preci. To se radi i kroz očuvanje i jačanje države, u političkom, ekonomskom, i svakom drugom smislu, ali i kroz poznavanje sopstvene istorije i kulture, čemu treba da doprinese obeležavanje Dana državnosti i izložbe poput ove", poručila je ona.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Naglasila je da istoriju ne čine samo bitke, vladari, vojskovođe, doneti zakoni, niti da je ona samo „muška“, već da nju čini i doprinos žena u porodici, kulturi, javnim poslovima, ali i u ratovima, što pokazuje primer Milunke Savić koja je baš iz ovog kraja.

1 / 19 Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track