PROSEČNA PLATA U OVOJ KOMPANIJI VEĆA OD 140.000 DINARA! Radnici dobijaju sve - topli obrok, regres, bonus, a nisu u Švajcarskoj
Foto: Beta/RTB Bor grupa

krenulo im

PROSEČNA PLATA U OVOJ KOMPANIJI VEĆA OD 140.000 DINARA! Radnici dobijaju sve - topli obrok, regres, bonus, a nisu u Švajcarskoj

Novčanik -

Posle dogovorene nove cene rada, po kojoj će za 6.000 radnika biti obračunata i isplaćena plata za januar 2024, osnovna zarada biće veća oko 16 odsto, a prosečna neto plata iznosiće približno 144.000 dinara. Za isti procenat biće povećane i uplate u budžet Republike Srbije, pa će Srbija Ziđin Koper ove godine po osnovu poreza i doprinosa na zarade uplatiti 6,4 milijardi dinara, izjavio generalni direktor kompanije Koper Ću Guodžu.

U prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića i ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović danas su u Vladi Srbije sindikati koji deluju u Srbija Ziđin Koper potpisali sa poslodavcem Aneks Kolektivnog ugovora. Dokument koji je sa predsednicima šest reprezentativnih sindikata u ime poslodavca potpisao generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Goudžu rezultat je dvomesečnih pregovora o novoj ceni rada.

- Snaga energetskih i rudarskih preduzeća nije samo u mašinama, bagerima, kamionima, već su njihov oslonac, pre svega, zaposleni čije znanje, iskustvo i energija jesu prava pokretačka snaga, kazala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Pored osnovne zarade, Srbija Ziđin Koper radnicima se isplaćuje naknadu za topli obrok u visini 17 odsto prosečne zarade u Srbiji, kao i regres za godišnji odmor u iznosu 121.200 dinara godišnje.

Ziđin
foto: E. Jovanović/MRE

Zaposlenima se, kako je istakao Ću Guodžu, redovno isplaćuju i druga primanja, kao što su otpremnina pri odlasku u penziju, razne nagrade i solidarna pomoć. Takođe, dodao je, uvedeni su i isplaćuju se mesečni i godišnji bonus, nagrade za redovnost na poslu, doprinos bezbednosti i zaštiti životne sredine itd.

Mnoga prava zaposlenih u Srbija Ziđin Koper, kako je naglasio generalni direktor, uređena su znatno povoljnije nego što je to predviđeno Zakonom o radu.

- Srbija Ziđin Koper ima velike ambicije kada je reč o povećanju proizvodnje, posebno nakon rekonstrukcije topionice, ali je podjednako važno da sve to prate i zarade, adekvatan sistem nagrađivanja i bezbednost na radu. Snaga energetskih i rudarskih preduzeća nije samo u mašinama, bagerima, kamionima, već su njihov oslonac, pre svega, zaposleni čije znanje, iskustvo i energija jesu prava pokretačka snaga – kazala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

ZAPOSLILI 2.700 RADNIKA

Ukupan broj zaposlenih u Srbija Ziđin Koper je 6.192. Po preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.700 novih, uglavnom mladih ljudi, što je najznačajniji doprinos ekonomskom razvoju dva grada. Veliki broj novootvorenih radnih mesta za lokalno stanovništvo odigrao je važnu ulogu u održavanju društvene stabilnosti.

Ministarka je dodala da je od uspostavljanja strateškog partnerstva sa nekadašnjim RTB Bor, Srbija Ziđin Koper za pet godina investirala oko 2,6 milijardi dolara. Podsetila je da je kompanija među prva tri izvoznika u Srbiji i da je na ime raznih poreza i naknada uplatila blizu 500 miliona dolara.

Ziđin
foto: E. Jovanović/MRE

- Rudarstvo može imati budućnost samo ako je na održivim osnovama, a to podrazumeva i brigu o zaposlenima, o lokalnim zajednicama i o životnoj sredini. Verujem da je potpisivanje ovog dokumenta važan korak u tom smeru. Nedavno smo podržali i jedan veliki inovativni projekat koji Ziđin realizuje sa još jednom kineskom kompanijom, a reč je o izgradnji 1.500 gigavata vetroelektrana i 500 gigavata solarnih elektrana, kao i fabrike za proizvodnju zelenog vodonika u Boru, što će biti investicija vredna oko dve milijarde evra. Tim projektom, u kojem država finansijski ne učestvuje, Srbija će postati jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje OIE, zelenog vodonika i opreme za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, a značajno će se smanjiti i emisije štetnih gasova jer će se u Srbiji trošiti zelena energija – podvukla je Đedović Handanović.

Generalni direktor Ziđina je naveo da je od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor, Srbija Ziđin dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 845 miliona dolara.

- Zbog toga se kompanija svrstava u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada. Dodatno, realizovala je 211 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti, zabavnih sadržaja za decu i ostalog u Srbiji izdvojila preko šest miliona američkih dolara – rekao je Koper.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track