NA KOJI NAČIN MOŽETE DA SPREČITE KRAĐU AUTOMOBILA: Gotovo svako vozilo ima jedno dugme na ključu, a postoje i OVE cake za zaštitu
Foto: Shutterstock

oprez

NA KOJI NAČIN MOŽETE DA SPREČITE KRAĐU AUTOMOBILA: Gotovo svako vozilo ima jedno dugme na ključu, a postoje i OVE cake za zaštitu

InfoBiz -

Kradljivci automobila ili provalnici mogu koristiti sisteme bez ključa za brzu provalu u vozila. Ali, neki ključevi automobila već imaju tajnu zaštitu od toga.

Sistemi bez ključa, odnosno pametni ključ, vrlo su česti u modernim automobilima. Sve što treba da učinite je da budete u blizini s ključem na daljinsko upravljanje i automobil se može otvoriti i pokrenuti. Međutim, postoje rizici u funkciji udobnosti koji stalno dolaze do izražaja i koji su poznati već, otprilike, 15 godina.

ADAC je testovima potvrdio da se većina vozila s radijskim sistemima, kao što su Keyless, Keyless Go ili Keyless Entry i danas mogu lako ukrasti.

ključ od kola, ključ
foto: Shutterstock

Posebno su pogođeni vlasnici automobila koji svoja vozila parkiraju ispred kuće. Drski lopovi tada pokušavaju produžiti radio signal ključa koji se nalazi negde u kući i na taj način da otvore automobil i pokrenu ga tipkom start/stop. Ali, postoje različiti načini na koje se možete zaštititi.

Zaštitite moderne ključeve

Proizvođači automobila dužni su da ponude sigurne sisteme. To nije raketna nauka, postoje dve opcije s kojima možete početi:

UWB tehnologija: Ako se za radio ključ koriste UWB čipovi (Ultra Wide Band), može se izmeriti vreme prenosa signala i tako se određuje udaljenost ključa od automobila.

instrument tabla, kola, automobil
foto: Profimedia

Ako postane očigledno da je ključ predaleko, na primer s produženim radio signalom, tada se automobil ne može otvoriti i pokrenuti. Poslednjih godina, sve više modela koristi ovu tehnologiju, kao što je Audi, BMW, Jaguar, Kia i VW.

Senzori pokreta nisu baš sigurni kao UWB, ali senzori pokreta u ključu su, takođe, opcija. Ako se ključ ne pomakne nekoliko minuta, tehnologija bez ključa se isključuje. Tehnologija je ponovno aktivna samo kada senzori ponovno otkriju kretanje, na primer kada vozač posegne za ključem. Problem je u tome što uvek morate da čekate nekoliko minuta dok se funkcija bez ključa ne isključi. Vozila su u tom razdoblju ugrožena.

Stan, Auto, Ključ, Nagradna Igra
foto: Shutterstock

Deaktivirajte „bez ključa“ jednostavnim trikom s ključem

Ono što mnogi vlasnici vozila ne znaju jeste da je ponekad vrlo jednostavno isključiti funkciju bez ključa. Recimo, u Mercedesu je dovoljan dvostruki klik na tipku za zatvaranje na ključu da se Keyless Go deaktivira. Ako pritisnete bilo koje dugme na ključu, funkcija bez ključa može se vratiti.

Toyota i Mazda, takođe, nude slične funkcije. Problem je što ne postoji opšti standard koji bi funkcionisao za sve modele ili sve proizvođače. Stoga, proverite u priručniku, pitajte trgovca ili proizvođača automobila da li je moguće upravljati ulaskom bez ključa pomoću ključa ili podešavanja u automobilu.

auto škola, automobili, automobil, vožnja
foto: Printscreen/Facebook/novi početak

Alternativa

Za mnoga vozila koja korisniku ne daju mogućnost da sam isključi Keyless, to se može učiniti u radionici. Nedostatak je, međutim, što je tada funkcija trajno onemogućena.

Ostali „kućni trikovi“ za pametne ključeve

Problemi bez ključa mogu se suzbiti raznim merama. Naravno, ako postoji garažno mesto koje se može zaključati, lopovi neće moći tako lako da dođu do vašeg vozila. Takođe, možete pokušati da ne ostavljate ključ preblizu vratima ili spoljnim zidovima u kući. Tada je lopovima teško uhvatiti radio signal.

Postoje i neki trikovi koji definitivno deluju. Recimo, stavite ključ daljinskog upravljača u metalnu posudu ili u posudu za kuvanje. Isto tako, aluminijumska folija štiti radio signale. Morate isprobati da vidite da li to vredi i za vaš pametni ključ. ADAC savetuje testiranje u blizini vozila. Ako zaštićeni ključ radi unutar jednog metra od automobila, metoda nije delotvorna.

kurir.rs/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track