VODITE RAČUNA! KO ZAKASNI OZBILJNO ĆE GA LUPITI PO DŽEPU: Koliko dana pre isteka registracije možete da uradite TEHNIČKI PREGLED?
Foto: Shutterstock

postoji rok

VODITE RAČUNA! KO ZAKASNI OZBILJNO ĆE GA LUPITI PO DŽEPU: Koliko dana pre isteka registracije možete da uradite TEHNIČKI PREGLED?

InfoBiz -

Kada bi vozače podelili na dve grupe, u jednoj grupi su oni koji na vreme rešavaju obaveze, a u drugoj oni koji registraciju vrše u poslednjem trenutku. U koju grupu biste sebe svrstali?

Vozačima se savetuje da nema potrebe da čekaju do poslednjeg trenutka kada vas već sve to čeka. Tehnički pregled možete da uradite ranije, dovoljno da imate vremena za popravni, ako nešto nije u redu i da na miru završite proces registracije.

tehnički pregled, opravka kola, auto-servis, servis za automobile, servis za kola, kola, automobili, majstor, majstor za kola
foto: Profimedia

Koliko ranije može da se uradi tehnički pregled?

Tehnički pregled možete uraditi najranije 30 dana pre isteka registracije. I svima savetujemo da pregled uradite što ranije, jer nikada ne znate koje dodatne komplikacije mogu da se pojave.

Nije lako pronaći slobodne termine za tehnički pregled, a često i ne znate da automobil nije potpuno ispravan. Zato imate mesec dana prostora da završite kompletnu registraciju. Bez obzira koliko dana unapred registrovali vozilo, registracija se produžava godinu dana od datuma koji piše na registracionoj nalepnici.

Auto, Registracija, Tablice, Registracija Vozila
foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Popravni tehnički pregled

Nije retkost da neki automobil ne prođe tehnički pregled iz prvog pokušaja, štaviše, takve situacije su postale sve češće. Otuda i toliko često postavljenih pitanja “šta da radim ako ne prođem tehnički pregled?”.

Dosta su stroža pravila, ceo pregled se snima i nema previše prostora za “gledanje kroz prste”. Najčešće se dešava da zbog nekoliko sitnih propusta, koji nekada nisu bili bitni, dobijete papir sa spiskom i obrazloženjem da niste prošli i da to popravite.

tehnički pregled
foto: Zorana Jevtić

Ono što tada treba da znate je da imate tri dana da to sredite, u tom periodu možete ponovo da zakažete termin bez dodatnog plaćanja. Ako prođe više od tri dana, novo zakazivanje će vas koštati kao i prvo.

Napravite podsetnik i uradite tehnički pregled na vreme

Mnoge probleme i kazne možete da zaobiđete ukoliko zapamtite datum, ili ako niste od onih koji pamte datume - napravite podsetnik. Najbolje je da vas obavesti minimum 30 dana pre isteka, da imate vremena da se organizujete i pripremite.

automobil, tehnički pregled
foto: Zorana Jevtić

Danas je to bar jednostavno, toliko aplikacija postoji koje će vas obavestiti u određeno vreme da vam ističe registracija. Čak i mnogi centri za tehnički pregled i registraciju imaju bazu i podsećaju svoje klijente na vreme o predstojećim obavezama.

SAVETI

Ovo su neki od razloga zašto savetujemo da uradite tehnički pregled, ali i kompletnu registraciju, pre isteka:

  1. Kada istekne registracija morate da šlepate vozilo do tehničkog pregleda, što je dodatni trošak;
  2. Ukoliko vas zaustavi policija nakon isteka registracije, bićete kažnjeni;
  3. Ako od registracije prođe više od 60 dana, morate da vratite tablice i saobraćajnu, pa ponovo da izvadite nove isprave;

U takvim situacijama postajete nervozniji, možda nećete odmah pronaći slobodan termin i nećete moći da koristite vozilo.

Zašto uraditi tehnički pregled ranije?

Poznato je da smo narod koji sve radi u poslednjem trenutku, ali kada je u pitanju registracija vozila, savetujemo da, ipak, o tome razmišljate na vreme. Zašto stvarati dodatne troškove i nervozu, kada sve to može biti odrađeno jednostavnije.

kurir.rs/muskarci.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track