POTPISAN SPORAZUM: Studenti FTN u Novom Sadu moći će na praksu u Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Foto: Foto: Predrag Mitić

saradnja

POTPISAN SPORAZUM: Studenti FTN u Novom Sadu moći će na praksu u Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Boris Dumnić potpisali su danas Sporazum o saradnji, na osnovu kojeg će praksu u Ministarstvu i preduzećima u tom resoru ubuduće moći da steknu i studenti FTN-a, prvi van Univerziteta u Beogradu.

Obraćajući se studentima, Vesić je izrazio zadovoljstvo što je upravo novosadski FTN prvi fakultet van Beograda sa kojim Ministarstvo potpisuje sporazum o saradnji, navodeći da je jedna od njegovim prvih ideja i inicijativa, kada je postao ministar, upravo bila da se što više fakulteta, studenata, profesora i asistenata uključi u rad na realizaciji brojnih projekata.

Goran Vesić, FTN, Novi Sad, Boris Dumnić
foto: Foto: Predrag Mitić

- Ako postoji ministarstvo koje radi toliki broj infrastrukturnih projekata i koje u toj meri doprinosi razvoju Srbije, onda je to Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - podvukao je Vesić.

Pojasnio je da se periodično raspisuju konkursi za stručnu praksu u nekom od sektora Ministarstva ili u nekom od preduzeća, za koju studenti dobijaju nadoknadu od 14.000 dinara mesečno.

Goran Vesić, FTN, Novi Sad, Boris Dumnić
foto: Foto: Predrag Mitić

Najavio je i da će studenti iz Novog Sada imati dodatnu pogodnost - besplatne karte za brzi voz Soko, kako ne bi imali taj trošak prilikom dolaska u Beograd.

- Praksa se priznaje i verujemo da je ovo dobar način da pomognemo da studenti učestvuju u radu na velikim projektima. To će vama pomoći u karijeri, ali i nama da vidimo da postoje ljudi koji bi mogli da nastave da rade u našim preduzećima - rekao je Vesić.

Do sada je u nekoliko ciklusa prakse, prošlo više od 100 studenata.

Dodao je da je 10 studenata boravilo i na praksi u Kini, gde su videli kako se gradi pruga za brzine od 300 kilometara na sat, najveća brana i luka, te naveo da će takve aktivnosti biti nastavljene ne samo za kineskim, već i sa kompanijama iz drugih zemalja koje rade u Srbiji, poput američkog Behtela, koje će studentima obezbediti besplatnu stručnu praksu za na projektima koje rade u svojim zemljama.

- U roku od mesec dana ići ćemo sa novim pozivom za 15-ak studenatа, а siguran sam da će ih biti i sa vašeg fakulteta, koji će otići u Kinu, da vide kako se realizuju projekti - rekao je Vesić.

Goran Vesić, FTN, Novi Sad, Boris Dumnić
foto: Foto: Predrag Mitić

Posebno je istakao da izgradnja infrastrukture nije moguća bez nauke, zbog čega je važno da se zajedničkim trudom razvija zemlja, kako bi bila još bolje mesto za život.

Zahvalio je dekanu Dumniću na saradnji i pozvao studente da se prijave na praksu, kako bi stekli dragoceno iskustvo.

- Ako želite da uspete, nikada nećete prestati da učite. Da biste uspeli u tehničkim naukama, morate da prihvatate nova znanja. Svet menjaju hrabri i odlučni, oni koji žele da uče i napreduju. Verujem da među vama ima mnogo hrabrih i odvaznih kojima ćemo pružiti priliku da izaberu čime će se baviti, a koji će kroz svoju karijeru učiniti našu zemlju boljim mestom za život - poručio im je ministar Vesić.

Dekan FTN-a dr Boris Dumnić istakao je da je sporazum veoma važan za taj fakultet jer otvara još jednu mogućnost za studente da učestvuju u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

- To je ogromnog značaja za obrazovni sistem, kada se imaju u vidu velike i dinamične promene na tržištu znanja i obrazovanja. Savremeno okruženje nameće potrebu da, praktično, odmah po završetku studija budete osposobljeni za obavljanje kontkretnih projekata i ds se integrišete u poslovne sisteme. Ovo je jedan od načina za to - rekao je Dumnić.

Dodao je da se nada da će Fakultet tehničkih nauka i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imati još dobrih zajedničkih projekata za saradnju, u cilju dodatnog razvoja obrazovnog sistema u Srbiji.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track