NAJPOZNATIJA SVETSKA KOMPANIJA NAJAVILA OTKAZE: Veliki broj radnika ostaje bez posla, a zameniće ih OVA moderna naprava!
Foto: Shutterstock

otpuštanje radnika

NAJPOZNATIJA SVETSKA KOMPANIJA NAJAVILA OTKAZE: Veliki broj radnika ostaje bez posla, a zameniće ih OVA moderna naprava!

InfoBiz -

Izvršni direktor Gugla Sundar Pichai upozorio je zaposlene da ove godine dolazi do novih smanjenja radnih mesta, jer kompanija nastavlja da usmerava ulaganja prema područjima poput veštačke inteligencije.

U dopisu pod naslovom "Prioriteti za 2024. i godinu koja sledi" koji su zaposleni primili u sredu uveče, Pichai je rekao sledeće:

- Imamo ambiciozne ciljeve i ulagaćemo u naše velike prioritete ove godine.

U memorandumu, Pichai je rekao da se čelništvo kompanije sprema da podeli svoje AI ciljeve za ovu godinu i da će objaviti svoje OKR-ove za 2024. (ciljevi i ključni rezultati).

Google, Gugl Logo
foto: Ap

- Stvarnost je da moramo napraviti teške odluke da bismo stvorili kapacitet za ovu investiciju. Za neke timove to znači eliminaciju uloga, što uključuje uklanjanje slojeva kako bi se pojednostavilo izvršenje i povećala brzina - ističe Pichai.

Verge je prvi izvestio o dopisu. Međutim, Guglov portparol nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Najnovije Pichaijeve poruke signaliziraju kontinuirano smanjenje troškova u Guglu nakon brojnih krugova otpuštanja radnika koji su započeli u januaru 2023. godine, kada je kompanija objavila da ukida 12.000 radnih mesta, što je otprilike 6 odsto radne snage, s punim radnim vremenom. Gugl je, takođe, smanjio neke pogodnosti, kao i prenosne račune i opremu.

Gugl, Google, Postrojenja

Budući da se kalendar okrenuo, Gugl je ukinuo nekoliko stotina dodatnih radnih mesta u područjima, uključujući centralni inženjering, hardver i oglašavanje.

- Da budem otvoren, neki timovi će nastaviti da donose odluke o raspodeli resursa. Otpuštanja neće biti u razmeri prošlogodišnjih smanjenja i neće dotaći svaki tim - kaže Pichai.

Deonice Alphabeta, matičnog Gugla, skočile su 55 odsto prošle godine, jer su deonice tehnoloških kompanija ojačale nakon brutalne 2022, delom podstaknute uzbuđenjem oko veštačke inteligencije. Prihodi u trećem tromesečju vratili su se na dvocifreni rast uz oporavak tržišta digitalnih oglasa.

Google
foto: Promo

Prošlog meseca, Gugl je lansirao svoj najveći i najsposobniji AI model, Gemini. U nekim testovima je učinak modela postupno nadmašila model GPT-4 kompanije OpenAI, kreatora ChatGPT-a.

kurir.rs/seebiz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track