KONOBARI VIŠE NEMAJU RAZLOGA DA NE PRIMAJU KARTICE: Evo kako možete da im ostavite bakšiš, iako ne plaćate kešom
Foto: Profimedia

bakšiš karticom

KONOBARI VIŠE NEMAJU RAZLOGA DA NE PRIMAJU KARTICE: Evo kako možete da im ostavite bakšiš, iako ne plaćate kešom

InfoBiz -

Konobari više nemaju razlog da ne primaju kartice, a novi model fiskalizacije napojnica vremenom će prihvatiti svi ugostitelji, smatra predsednica Udruženja ugostiteljskih delatnosti pri Hrvatskoj privrednoj komori (HGK) Jelena Tabak.

- Za vlasnike i menadžere ugostiteljskih objekata i njihove knjigovođe to će biti dodatni posao, koji će ih adminsitrativno opteretiti, ali njihovi zaposleni biće sigurniji i zadovoljniji, ostajaće im napojnice i verujemo da će više ljudi želeti da radi u ugostiteljstvu - ističe Tabak.

Konobar, kafa
foto: Profimedia

Od sada je neoporezivo moguće da se isplati bakšiš do iznosa od 3.360 evra godišnje po osobi, a napojnice iznad tog iznosa oporezivaće se po stopi poreza na dohodak od 20 odsto, bez plaćanja doprinosa. Tabak je objasnila i kako će izgledati bezgotovinsko davanje napojnice. Kako kaže, gost će, pre plaćanja karticom, napomenuti koji iznos napojnice želi da ostavi.

- Ako je, recimo, iznos računa 13,26 centi, tada će reći konobaru da račun zaokruži na 14 ili 15 evra ili koliko već želi ostaviti. Na POS uređaju upisaće se ukupni iznos s uključenim iznosom napojice, a razlika od iznosa samog računa do zaokruženog iznosa s napojnicom dodatno će biti provedena kroz blagajnu na već izdati račun. Na samom računu iznos napojnice neće se videti, već samo na slipu koji dobijete, kako konobar ne bi morao dvaput da se vraća do gosta i tako gubi vreme - zaključuje ona.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja