PRELOMILI - VREME JE DA UVEDEMO EVRO: Ova evropska država posle 20 godina u EU odlučila da povuče svoju nacionalnu valutu
Foto: Shutterstock

logična budućnost

PRELOMILI - VREME JE DA UVEDEMO EVRO: Ova evropska država posle 20 godina u EU odlučila da povuče svoju nacionalnu valutu

InfoBiz -

Predsednik Češke, Petr Pavel, iskoristio je svoje prvo novogodišnje obraćanje od preuzimanja mandata da pozove na uvođenje evra u Češkoj.

– Došlo je vreme da počnemo da preduzimamo konkretne korake koji će dovesti do ispunjenja ove obaveze. Za srednjoevropsku zemlju s otvorenom ekonomijom orijentisanom prema izvozu, zajednička valuta je “logična budućnost” – rekao je predsednik, a prenose agencije.

Bivši načelnik Glavnog štaba oružanih snaga, Pavel je na čelu ove EU i NATO članice s oko 10.8 miliona stanovnika od marta 2023. godine.

Češka ima svoju valutu, krunu. Prag se obvezao da će usvojiti evro kad se pridruživao Evropskoj uniji pre gotovo 20 godina, ali nije postavljen konkretan vremenski okvir za to. Liberalno-konzervativna vlada, koju predvodi premijer Petr Fiala, još nije uspela da se dogovori o datumu uvođenja evra.

Međutim, izmena zakona koja je stupila na snagu na prelazu godine omogućava kompanijama koje ostvaruju većinu prometa u evrima da svoje račune vode u toj valuti. Češka privredna komora kaže da mnoge velike kompanije već ionako šalju fakture jedne drugima u evrima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track