DA LI ZIMSKE GUME I LANCI PADAJU U ZABORAV? Pritiskom na dugme aktivirate mehanizam za samo par sekundi, evo o čemu je reč!
Foto: Alena Ceplová / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

novo rešenje

DA LI ZIMSKE GUME I LANCI PADAJU U ZABORAV? Pritiskom na dugme aktivirate mehanizam za samo par sekundi, evo o čemu je reč!

InfoBiz -

Kao što je poznato, u većini evropskih država, u zimsku opremu se svrstavaju četiri zimske gume. Međutim, u pojedinim su pod zimskom opremom dozvoljene i četiri letnje, minimalnih šara do četiri milimetra s lancima za sneg u gepeku. Negde oni spadaju i u obaveznu opremu, ali ne mora više biti tako. Kompanije Hyundai i Kia osmislile su lance za sneg koji su integrisani direktno u točkove samog vozila.

Pomoću nove tehnologije, modul koji se ugrađuje unutar točka i gume omogućava vožnju po snežnom i zaleđenom terenu, bez potrebe za zimskim gumama.

lanci za sneg
foto: Quentin Top / AFP / Profimedia

Jedina obaveza koju vozač ima je da pritisne dugme na kontrolnoj tabli vozila, čime aktivira mehanizam koji omogućava da se metalna mreža postavi na svaku gumu za svega nekoliko sekundi, što obezbeđuje bezbednu vožnju u saobraćaju.

Lanac je izrađen od posebne legure koja se sabija istim pritiskom na dugme tokom normalne vožnje i, samim tim, ne dolazi u kontakt sa površinom puta. Ova inovativna ideja čeka za registraciju patenta u Južnoj Koreji i SAD.

kurir.rs/politika.rs

Bonus video:

01:54

VIŠE NEMA ODLAGANJA! Ako niste stavili ZIMSKE GUME može da čeka vas sačeka ozbiljna kazna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja