ŠOK UMESTO ČESTITKE ZA BOŽIĆ: Nemački gigant posle 171 godina rada povlači potez očajnika STIGLE TEŠKE VESTI ZA 2.200 RADNIKA
Foto: Pancer Václav / ČTK / Profimedia

kurcabajt

ŠOK UMESTO ČESTITKE ZA BOŽIĆ: Nemački gigant posle 171 godina rada povlači potez očajnika STIGLE TEŠKE VESTI ZA 2.200 RADNIKA

InfoBiz -

Nemački gigant u proizvodnji preciznih alata Groz-Bekart šalje zaposlene u fabrici u Albštatu na skraćeno radno vreme od 1. januara.

Inflacija i visoki troškovi proizvodnje već su bacili na kolena nekoliko velikih kompanija iz Baden-Virtemberga. Neke kompanije su ukinule ili preselile radna mesta u inostranstvo iako je smanjenje radnog vremena društveno odgovorniji način smanjenja troškova.

Grupacija za proizvodnju alata Groz-Bekart iz Albštata, koja se smatra tržišnim liderom u proizvodnji preciznih alata za tekstilnu industriju, namerava da 1. januara pošalje na skraćeno radno vreme oko 2.200 zaposlenih u svom sedištu, navode mediji u Nemačkoj.

Kompanija, koja je osnovana 1852. godine i zapošljava gotovo 9.600 ljudi širom sveta, bori se s naglim padom potrošnje, što već dugo stvara probleme i tekstilnoj i građevinskoj industriji.

Današnja kompanija Groz-Bekart vuče korene iz trgovine igračaka i sladoleda osnovane u Albštatu 1852. godine i sada je najveći poslodavac u tom okrugu. To znači da će najava skraćenog radnog vremena od 1. januara verovatno značiti sve samo ne dobre božićne vesti za zaposlene u centrali.

- Jaka inflacija imala je sve negativniji uticaj na ličnu potrošnju - napisala je kompanija u saopštenju.

Navodi se da je i geopolitička klima uticala na volju kompanija za ulaganje. To se osetilo i u prodaji u Groz-Bekartu zbog čega bi rashode trebalo prilagoditi stanju na tržištu smanjenjem radnog vremena.

Za 2.200 zaposlenih u Albštatu od 1. januara planirano je smanjenje radnog vremena za 20 posto. Tržišna situacija se kontinuirano analizira i preispituje, međutim, kompanija veruje da će ta mera ostati na snazi do sledećeg aprila.

Groz-Bekart je aktivan u više od 150 zemalja.

Mediji su u julu izveštavali da kompanija za izradu alata verovatno neće moći da nastavi svoj dobar razvoj u 2023. godini zbog očekivanog oporavka tržišta u Kini i učinka potresa u Turskoj.

Takođe se navodi da se broj zaposlenih u Albštatu neće povećavati i da nedostatak kvalifikovanih radnika postaje sve veći problem.

Šot AG, nemačka multinacionalna kompanija specijalizovana za proizvodnju stakla i staklokeramike sa sedištem u Majncu, šalje gotovo 20 odsto svojih radnika na skraćeno radno vreme - takozvani Kurcabajt!

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:14

JEDNA OD NAJVEĆIH KRIPTO BERZI PROGLASILA BANKROT! Stručnjak obrazložio razloge: Zloupotrebili su brzopletost investitora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track