U KOMPLEKSU EKSPO 2027 POSLE IZLOŽBE NIČE NASELJE ZA 4.500 LJUDI: Evo šta će se još graditi kraj Nacionalnog stadiona
Foto: Privatna Arhiva

sve je isplanirano

U KOMPLEKSU EKSPO 2027 POSLE IZLOŽBE NIČE NASELJE ZA 4.500 LJUDI: Evo šta će se još graditi kraj Nacionalnog stadiona

InfoBiz -

Kompleks koji će biti izgrađen za EXPO 2027, posle završene manifestacije trebalo bi da postane stambeno naselje za oko 4.500 stanovnika, predviđeno je Nacrtom prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - treća faza. Ovim dokumentom predviđena je i gradnja škole i vrtića u okviru budućeg kompleksa.

Podsetimo, najpre je Prostorni plan za Nacionalni fudbalski stadion dopunjen kako bi u njegovoj blizini mogao da se gradi i kompleks EXPO 2027 čija je ukupna planirana površina 113 hektara.

- Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - III faza baziran je na daljem planskom razvoju područja, započetim prethodnim fazama, kako na nivou matičnih kompleksa, saobraćajne i tehničke infrastrukture, tako i na nivou pratećih sadržaja i njihovoj funkciji po završetku manifestacije - navodi se u najnovijem dokumetu, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio na javni uvid.

Expo Belgrade 2027, Expo Beograd 2027, Ekspo 2027, Expo 2027
foto: Ministarstvo Finansija

Celina namenjena za EXPO 2027, osim hotela, dopunjena je objektima vaspitno obrazovnih ustanova - kombinovanom dečijom ustanovom i osnovnom školom, neophodnim, kako se navodi, po transformaciji smeštanih kapaciteta u stambeni kompleks.

Površina obuhvaćena Prostornim planom NFS – III faza iznosi oko 350,43 hektara.

Kompleks EXPO 2027 obuhvatiće tri celine:

1. izložbeni prostor

2. prateći smeštajni kapaciteti/stambeni kompleks

3. prateći komercijalni sadržaji

Za realizaciju izložbenog prostora definisana je građevinska parcela površine od oko 831.488 kvadratni metara. Na njoj je, kako je ranije pisala eKapija planiran multifunkcionalni prostor za izložbe i kongrese od najvećeg državnog značaja. Glavna tema uređenja prostora je centralna šetna promenada koja će povezivati paviljone (izložbene hale) raspoređene u nizu, vodeći ka velikom kružnom trgu na kojem će biti lociran glavni temtski paviljon i nacionalni paviljon Srbije.

Expo Belgrade 2027, Expo Beograd 2027, Ekspo 2027, Expo 2027
foto: Ministarstvo Finansija

Prateći smeštajni kapaciteti za korisnike i zaposlene u kompleksu EXPO 2027, u periodu trajanja manifestacije, posle završetka postaće stambeni kompleks.

Planira se i izgradnja objekta predškolske ustanove maksimalnog kapaciteta za 270 mališana. Za planirani broj stanovnika (oko 4.500), računajući propisani obuhvat dece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, potrebno je obezbediti nešto veće kapacitete za još oko pedesetak mališana. Stoga, osim planiranog vrtića za preostali broj u planu je depandans pri osnovnoj školi, kapaciteta 80 dece.

Očekuje se i oko 540 školaraca, pa će se ovde graditi i jedna osnovna škola za 600 učenika, raspoređenih u 24 odeljenja sa radom u jednoj smeni (25 đaka po odeljenju), i tri do četiri odeljenja pripremnog predškolskog programa u okviru depandansa.

Za gradnju hotela, kapaciteta od oko 400 soba, definisana je građevinska parcela površine od oko 23.585 kvadratnih metara.

kurir.rs/eKapija/prenela: J. Ž. S.

Bonus video:

06:51

SURČIN DO 2027. POSTAJE TURISTIČKI CENTAR SRBIJE Šuša: Imaćemo nacionalni stadion, EXPO, tu su svi autoputevi i aerodrom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja