EXPO 2027 JE VELIKA ČAST I PRILIKA ZA SRBIJU: Ministarka Begović: "Ponos i čast osećamo širom Srbije, ali ogromne odgovornosti"
Foto: Kurir

idealno

EXPO 2027 JE VELIKA ČAST I PRILIKA ZA SRBIJU: Ministarka Begović: "Ponos i čast osećamo širom Srbije, ali ogromne odgovornosti"

InfoBiz -

Poslednji put kada je Srbija govorila na Generalnoj skupštini u Parizu, bili smo jedan od pet kandidata za domaćina Specijalizovane Expo 2027. Uprkos našem optimizmu, odlučnosti i uverenju da je Srbija idealan izbor za organizaciju događaja, nismo mogli da izbegnemo nemir uzrokovan oštrom konkurencijom u ovom takmičenju, rekla je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Srbije, govoreći o pripremama za EXPO 2027.

- Godinu dana kasnije preovladava osećaj ponosa, jer je Srbija izabrana za domaćina Expo sa temom "Igra za čovečanstvo, sport i muzika za sve". Ponos i čast osećamo širom Srbije, uz shvatanje ogromne odgovornosti - navela je dr Begović.

Jelena Begović
foto: Kurir

Ministarka je naglasila da su pripreme Srbije uveliko u toku, a izgradnja našeg EXPO grada je započeta i prostire se na 127 hektara. Ovde nećemo ugostiti samo Expo grad, već će sadržati i novi deo Beograda, uključujući potpuno novi kompleks Beogradskog sajma, novi Nacionalni stadion sa kapacitetom od 52.000 mesta, i odgovarajući smeštaj za sve učesnike ove manifestacije.

- Strategijski položaj lokacije između obilaznice oko Beograda, autoputa "Miloš Veliki" i aerodroma "Nikola Tesla" je idealan. Planirano je unapređenje povezanosti sa novom železnicom kroz EXPO grad, ali i uvođenje rečnih taksija, kako bi se maksimalno iskoristio jedinstven položaj Beograda na rekama Savi i Dunavu.

Jelena Begović
foto: Kurir

- Izgradićemo dodatne hotelske kapacitete za naše međunarodne goste. Ukupna vrednost celog projekta procenjuje se na oko 1.2 milijarde. Ispoštovaćemo rokove i predati ključeve paviljona do decembra 2026, čime ćemo učesnicima dati dovoljno vremena za pripremu.Organizacija EXPO2027 u Beogradu je ogromna čast za našu zemlju i značajna prilika za Srbiju da ne samo raste, već i da pokaže naše ekonomske uspehe, bogatu kulturu i poznatu gostoprimljivost svetu - navela je dr Begović.

Očekuje se učešće oko 100 zemalja i više od 2.6 miliona posetilaca, što je ekvivalentno broju stanovnika Beograda.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track