NOVI ŠOK U NEMAČKOJ Nakon istraživanja stižu LOŠE VESTI, trgovačke kompanije: Trenutna situacija ZNATNO LOŠIJA nego prošlog meseca
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NOVI ŠOK U NEMAČKOJ Nakon istraživanja stižu LOŠE VESTI, trgovačke kompanije: Trenutna situacija ZNATNO LOŠIJA nego prošlog meseca

InfoBiz -

Poslovno raspoloženje u Nemačkoj se pogoršalo u decembru, zaključak je najnovijeg, danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji meri poslovno raspoloženje nemačkih kompanija je u decembru pao na 86,4 poena sa novembarskih 87,2 poena, navodi se na veb stranici IFO.

Nemačke firme su bile manje zadovoljne trenutnim poslovanjem u odnosu na novembar i više skeptične povodom razvoja svog poslovanja u prvoj polovini 2024. godine.

Vrednost pomenutog indeksa je znatno pala u proizvodnji pošto se broj porudžbina smanjuje, a ovaj period je posebno težak za industrije koje troše mnogo energije prilikom proizvodnje.

Frajburg, Nemačka
foto: Shutterstock

U sektoru usluga se poslovna klima neznatno poboljšala u odnosu na prethodni mesec.

Trgovačke kompanije su u decembru označile svoju trenutnu situaciju kao znatno lošiju nego prethodnog meseca, a trgovci na malo su razočarani prometom tokom sezone praznika.

U građevinarstu je raspoloženje najgore od septembra 2005. godine, a otprilike 50 odsto firmi očekuje da će se njihovo poslovanje pogoršati u narednim mesecima.

Kurir.rs/Blic/Preneo: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja