OBJAVLJEN SPISAK PROIZVODA KOJE NIKAKO NE BI TREBALO KUPOVATI U OVO VREME: Borovnice mogu da budu otrovne, ovo je cela LISTA
Foto: Shutterstock

jedna stvar predstavlja problem

OBJAVLJEN SPISAK PROIZVODA KOJE NIKAKO NE BI TREBALO KUPOVATI U OVO VREME: Borovnice mogu da budu otrovne, ovo je cela LISTA

InfoBiz -

Trgovinski lanci kupcima nastoje da ponude širok asortiman proizvoda tokom cele godine. S jedne strane, to je naravno dobro. S druge strane, donosi neke probleme o kojima bi kupci trebalo da razmisle.

Stručnjaci smatraju kako kupci ne bi trebalo da kupuju voće i povrće odnosno namirnice koje je van sezone. Naime, manji problem s voćem i povrćem je to što imaju manje hranjivih stvari, a ozbiljan je problem što se voće i povrće kojem je prošla sezona uzgaja u teškim uslovima za ljude i prirodu.

- Prevozi se hiljadama kilometara ili ponekad prekriva pesticidima, napominju stručnjaci. Među voćem i povrćem koje ne bi trebalo da se konzumira izvan sezone su grožđe, tikvice, krastavci, paradajz, zelene salate, jagode, maline, borovnice.

pijaca, voće, povrće, meso
foto: Shutterstock

Voću i povrću koje je navedeno na popisu sezona je prošla, međutim, kao uvozna roba i dalje se mogu naći na policama. Idealno bi bilo da se kupci unapred informišu o područjima uzgoja i načinu uzgoja.

Dolaze li jagode, zelena salata ili paradajz iz staklenika u Holandiji ili južnoj Španiji? Moraju li grožđe ili tikvice nekoliko nedelja da se prevoze po svetskim okeanima u kutijama da bi ih kupci u Nemačkoj mogli da kupe?

Kupci supermarketa moraju da budu spremni na određene gradacije. Na primer, voće i povrće može da ima manje hranjivi stvari ako se uzgaja u plastenicima, piše Fenix. Staklenici, metode uzgoja i dugi uvozni putevi takođe rezultiraju visokom potrošnjom energije i štetama za okolinu. Neki proizvodi poput krastavaca takođe su umotani u plastiku zbog dugog vremena transporta.

Drugi, nešto ozbiljniji problem za mnoge kupce su pesticidi koji se koriste i u EU.

voće, Povrće
foto: Shutterstock

- Ipak, trebalo bi dva puta da razmisle o kupovini uvezene robe iz Azije ili Južne Amerike, jer rizokujete da je roba bila jako tretirana pesticidima, smatraju stručnjaci.

Na primer: Borovnice u Nemačkoj ne dolaze samo iz EU. Postoji uvoz iz Afrike i Južne Amerike. Kako je saopštio SWR, tokom transporta u Nemačku koriste se otrovi za gljive i insekticidi. Na taj način pokušavaju da izbegnu buđ. Stručnjak za pesticide Lars Neumeister rekao je za SWR da iako se granične vrednosti EU-a poštuju, one su postavljene visoko.

Razne organizacije za zaštitu okoline poslednji put su istakle u leto 2023. da razne kompanije, na primer Edeka, nabavljaju jagode iz južnih španskih uzgojnih područja. Optužba je bila da kompanije isušuju nacionalni park Doñana svojim metodama navodnjavanja za jeftine jagode.

Dakle, šta kupci sada treba da učine? Kupci imaju priliku da saznaju poreklo robe. Brojne su vrste voća i povrća, poput jabuka, bundeva ili salata, koje su trenutno u sezoni. Smrznuti proizvodi takođe su uvek alternativa.

Kurir.rs/Dalmatinski portal/Preneo: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja