STRUJU OD KUĆE PLAĆA 250.000 LJUDI: Uskoro još jedna nova usluga iz fotelje, EPS predstavio svoje najvažnije projekte
Foto: BETA Amir Hamzagić

međunarodni sajam energetike

STRUJU OD KUĆE PLAĆA 250.000 LJUDI: Uskoro još jedna nova usluga iz fotelje, EPS predstavio svoje najvažnije projekte

InfoBiz -

Na novom portalu EPS “Uvid u račun“ za 27 dana registrovano je 250.000 korisnika i 38.000 uplata. Portal je pokrenut je 1. novembra i rezultat je modernizacije i unapređenja poslovnog sistema. Omogućava brz i jednostavan pristup e-računu odmah po formiranju, kao i bezbedno i brzo plaćanje bez odlaska u poštu ili banku, rekla je Jadranka Ristić, direktor Direkcije za javno snabdevanje, na predstavlјanju „Elektroprivrede Srbije“ prvog dana 18. Međunarodnog sajma energetike.

Ona je objasnila da su na portalu dostupne arhive računa i uplata iz prethodne tri godine. Ristić je najavila da će se portal i dalje unapređivati, korisnici će moći da podnesu prigovor, plan je da bude dostupan i na engleskom jeziku, a radi se i na uvođenju aplikacije.

O razvoju i značaju projekta reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“ govorio je Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju, koji je istakao da je reverziblna „Bistrica“ veoma važna zbog sve većeg budućeg učešća varijabilnih obnovljivih izvora. On je objasnio da su u toku izrada Idejnog projekta i Studije opravdanosti, kao i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i Studija nepokretnog kulturnog nasleđa.

Mali Zvornik, Hidroelektrana
foto: Kurir/T.Ilić

- Reverzibilna HE „Bistrica“ je strateški projekat od nacionalnog interesa u pogledu ostvarivanja ciljeva daljeg razvoja i integracije varijabilnih obnovljivih izvora (vetar, solar) i dekarbonizacije proizvodnog miksa Srbije – rekao je Jakovljević.

Kako je navela Ivana Đorđević, direktor Sektora za upravljanje kupcima-proizvođačima u „EPS Snabdevanju“ od marta prošle godine do danas zaključeno je više od 2.700 ugovora, od toga 2.000 sa domaćinstvima, a 700 sa pravnim licima.

- U toku ove godine instalisana snaga proizvodnih kapaciteta povećana je tri puta u odnosu na prošlu godinu i sada je 37 MW. Važno je da budući kupac-proizvođač uradi analizu svojih potreba i da ulaganja u panele prilagodi da proizvodnja proizvodnog objekta na godišnjem nivou bude prilagođena godišnjoj potrošnji - istakla je Đorđević.

struja, brojilo, krađa struje, popravka brojila, električar
foto: Shutterstock

Aleksandar Čelebić, rukovodilac službe za revitalizaciju HE „Đerdap 1“, objasnio je kako se radila revitalizacija naše najveće hidroelektrane, sa posebnim osvrtom na poboljšanje tehničkih karakteristika hidro turbina.

- Zato danas „Đerdap 1“ ima veću proizvodnju i beleži proizvodne rekorde. Marko Mandić, rukovodilac ključnih investicionih projekata 1 iz Sektora za ključne investicione projekte, predstavio je projekte izgradnje postrojenja za otpadne vode u TENT B i regulacije reke Peštan - rekao je Čelebić.

Prema rečima Mandića, postrojenje za otpadne vode omogućiće adekvatno rešavanje i upravljanje otpadnim vodama u TENT B, kao i ispunjavanje svih normi iz evropskog, srpskog i lokalnog zakonodavstva u pogledu emisije otpadnih voda.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track