VIŠE OD 3.000 FRILENSERA PRIJAVILO POREZ: Sada imaju i zdravstvenu knjižicu, a evo za koga ne važe ista prava kao za sve zaposlene

oporezivanje

VIŠE OD 3.000 FRILENSERA PRIJAVILO POREZ: Sada imaju i zdravstvenu knjižicu, a evo za koga ne važe ista prava kao za sve zaposlene

InfoBiz -

Preduzetnici u Srbiji čine 74,6 odsto ukupnog broja sektora MSP, odnosno 27,3 odsto svih zaposlenih. Učinak koji imaju u BDP iznosi 24 odsto, a poslednjih godina taj broj neprestano raste.

U ovom trenutku ih je više od 328.000. Samo ove godine registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kriza ni na koji način nije uticala na ovaj pozitivan trend. Sprovedena su neka rešenja koja mogu da poboljšaju regulatorni okvir za poslovanje, ali su mere podrške, još uvek, neophodne, poručeno je sa panela na programu StarTech, povodom Globalne nedelje preduzetništva, koju je organizovao NALED.

preduzetnik, biznis, posao, karijera, preduzetništvo, uspeh
foto: Promo

Prema mišljenju Dragana Demirovića, pomoćnika ministra finansija, ove godine najvažnije regulatorne izmene urađene su za ostvarivanje boljeg položaja paušalaca i frilensera.

- Produženo je ograničenje rasta poreske osnovice za paušalce do 10 odsto do kraja 2025, kao i maksimalno umanjenjenje osnovice za početnike za 50 odsto. Profit preduzetnika ne raste istom dinamikom kao zarade, te je ograničenje rasta poreskih obaveza još uvek preduslov za poslovanje paušalaca - pojašnjava Demirović.

U Srbiji ima 147.200 registrovanih paušalaca, dok ih je 2020. godine bilo 121.700, prema rečima Dragana Agatunovića, koordinatora za poresku kontrolu u Poreskoj upravi.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

- Značajno je unapređen postupak oporezivanja frilensera. Do sada je oko 3.400 njih podnelo oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu 582 miliona dinara. Oni su ostvarili prava na zdravstveno osiguranje. Naredne godine biće dostupne i nove funkcionalnosti na portalu Frilenseri - zaključuje Agatunović.

Takođe, Ministarstvo privrede nedavno je usvojilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do 2027, kojom se određuje strateški pravac razvoja preduzetništva i konkurentnosti.

- Uloga preduzetnika je sve značajnija. Preduzetnici čine 27,3 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji i učestvuju sa 24 odsto u BDP-u. Strategija to prepoznaje i predvidela je mere finansijske i nefinansijske podrške za njih - kaže Aleksandra Vučetić iz Sektora malih i srednjih preduzeća Ministarstva privrede.

saveti, preduzetništvo, startapovi, biznis, posao, preduzetnici, startap, edukacija
foto: Promo

Svi preduzetnici, koji su zainteresovani za ovo, mogu da se informišu o aktuelnim programima podrške i izmenama zakonske regulative na portalu preduzetništvo.gov.rs.

Sofija Popara iz Digitalne zajednice je ukazala na mere za poboljšanje uslova poslovanja preduzetnika, ali da ima još prostora za unapređenje.

Iz Digitalne zajednice ukazuju na mere za poboljšanje uslova poslovanja preduzetnika, kao i da ima još mnogo prostora za unapređenje, kako ističe Sofija Popara.

- I dalje je aktuelna inicijativa "I preduzetnice su mame", koje nemaju ista prava tokom trudničkog i porodiljskog kao zaposlene žene. Olakšanje bi donelo objedinjavanje uplate poreza i doprinosa na jedan račun, omogućavanje prelaska na režim samooporezivanja kada paušalci pređu limit od šest miliona - zaključuje Popara.

edukacija, dizajn, IT, poslovanje, last minute
foto: Promo

Direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević, pružio je podršku ponuđenim predlozima i dodao da je prekopotrebno omogućiti i automatski upis staža preduzetnicima, kao i razmotriti povećanje limita za paušal od 6.000.000 dinara.

Najavio je i osnivanje Saveta za male biznise, koji bi se sistemski bavio pitanjima preduzetnika. Takođe, podsetio je da je NALED 2018. godine inicirao reformu paušalnog oporezivanja, koja je omogućila samostalno upravljanje obračunima poreskih obaveza i predvidivost u poslovanju paušalaca, kao i podizanje onlajn poreskog kalkulatora.

kurir.rs/eKapija.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track