PLATA OD 1.000 EVRA, POVIŠICA, GAZDA STRANAC... Evo kakav posao traži prosečan srpski radnik! A od ovoga se NAJVIŠE PLAŠI!
Foto: Shutterstock, Profimedia

istraživanje tržišta rada

PLATA OD 1.000 EVRA, POVIŠICA, GAZDA STRANAC... Evo kakav posao traži prosečan srpski radnik! A od ovoga se NAJVIŠE PLAŠI!

InfoBiz -

Inflacija i druge ekonomske poteškoće naterale su radnike u Srbiji da promene svoja očekivanja od poslodavaca, stoga im je sada zarada na prvom mestu. Najveći broj priželjkuje platu od 1.000 evra, što je više od 100 evra u odnosu na na prethodnu godinu, pokazuju istraživanja tržišta rada.

Infostud je i ove godine za vreme trajanja Regionalnog sajma poslova sproveo istraživanje sa ciljem da utvrdi stanje na srpskom i regionalnom tržištu rada. U istraživanju je učestvovalo preko 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije. Među domaćim ispitanicima je bilo 54% zaposlenih, 40% nezaposlenih i 6% koji se još uvek školuju.

poslovi, poslovi u Srbiji, posao, Srbija, tražena zanimanja
foto: Shuttrestock, Ilustracija

Plata presudna

Godinama su na prvom mestu faktora za odabir posla bili međuljudski odnosi, od prošle godine inflacija je očigledno učinila svoje, te visina zarade postala najvažniji faktor (66% ispitanika). Dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni i nalaze se na drugom mestu sa 64%.

Ispitanici imaju podeljena mišljenja o tome šta je najvažnije za dobijanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca. Najviše ispitanika (31%) smatra da su znanje i veštine najvažnije za dobijenje posla, potom sledi njihova motivacija i želja za zaposlenjem (22%).

Prethodno radno iskustvo je istaklo 16% ispitanika, 10% je navelo dobre kontakte i poznanstva, svega 7% navelo je stranačku pripadnost kao presudni faktor za dobijanje posla.

Očekuju veću zaradu

Najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra, dok je prošle godine očekivanje bilo preko 100 evra manje i iznosilo je 860 evra. Tek svaki peti ispitanik je dobio povišicu ove godine (23%), dok je njih 11% dobilo korekciju uslovljenu inflacijom. Čak polovina ispitanika nije dobila povišicu niti je očekuje.

U poslednjih godinu dana posao je promenilo najmanje ljudi iz Srbije (38%), dok su posao u ovom periodu najviše menjali Hrvati (44%). U sledećih godinu dana najviše planiraju promenu posla naši građani i Hrvati (68%), dok u najmanjoj meri to žele učiniti Slovenci (17%).

Strah od otkaza

Strah od gubitka posla najviše je prisutan kod građana Srbije (27%), dok je najmanje prisutan među građanima Severne Makedonije i Slovenije (17%). Pandemija je omogućila rad od kuće, pa smo tako u proteklim godinama bili svedoci kako je većina zaposlenih kojima je posao omogućavao radila od kuće. Sada, kada su se aktivnosti vratile u normalu, stanje je dosta drugačije.

Dve trećine ispitanika (57%) u našoj zemlji navodi da im pozicija ne dozvoljava rad od kuće, dok 23% njih iako im posao dozvoljava rad od kuće ipak su se opredelili za rad iz kancelarije. Svega 8% ispitanika radi u potpunosti od kuće, 12% posluje po hibridnom modelu rada.

Strane gazde poželjnije

Kada bi birali kompaniju prema tipu vlasništva ispitanici iz Srbije bi najradije odabrali privatnu kompaniju u stranom vlasništvu (34%), a u najmanjoj meri privatnu kompaniju u domaćem vlasništvu (15%). Četvrtina ispitanika naše zemlje bi najradije radili kao preduzetnici, dok svaki peti ispitanik bi radio za državno preduzeće. Sličan trend je prisutan u svim zemljama regiona, sem Slovenije gde je najveći broj ispitanika bira rad u domaćim privatnim kompanijama.

Čak 42% kandidata kaže da retko dobije povratnu informaciju o ishodu konkursa za posao, dok svaki četvrti ističe da skoro nikad ne dobije nikakav odgovor. Svega 13% njih kaže da odgovor stigne često ili uvek. Koliko je ovo loše za reputaciju kompanije svedoči i podatak da će ispitanici koji nisu dobili povratnu informaciju (54%) izbegavati da se ponovo prijave na oglas u toj kompaniji. Ipak sa druge strane, skoro 35% kaže kako neodgovaranje na prijavu za posao ne utiče na njihovo mišljenje o kompaniji.

Praksom do posla

Od ispitanika koji se školuju, najveći broj njih iz Srbije (43%), veruje da će novi posao pronaći u roku od 3 meseca nakon završetka školovanja. Kako bi stekli neko radno iskustvo pre pravog zaposlenja mladi su spremni da idu na praksu (77%) ili da rade honorarno (51%), dok je svaki peti ispitani spreman i na volontiranje.

Čak 60% mladih nije sigurno u potpunosti u kom smeru želi da krene, ali imaju određenu viziju onoga čime žele da se bave. Dok 36% ispitanika tačno zna čime želi da se bavi, navodi se u saopštenju Infostuda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track