NEMAČKI GIGANT ZBOG JEZIVIH OPTUŽBI MORA DA PLATI DRAKONSKU KAZNU: Tvrde da proizvod uzrokuje POVREDE I RAK, a mnogi ga koriste
Foto: Shutterstock

dužan da isplati 1,56 milijardi dolara

NEMAČKI GIGANT ZBOG JEZIVIH OPTUŽBI MORA DA PLATI DRAKONSKU KAZNU: Tvrde da proizvod uzrokuje POVREDE I RAK, a mnogi ga koriste

InfoBiz -

Porota u Missouriju naredila je Bayeru da isplati 1,56 milijardi dolara podnosiocima tužbe koji tvrde da je herbicid Roundup uzrokovao povrede uključujući i rak, presuda zbog koje bi mogao porasti pritisak ulagača na kompaniju da promeni svoju pravnu strategiju.

Porota okruga Cole iz Missourija u petak je zaključila da je Bayerov Monsanto kriv zbog neodgovornosti, grešaka u proizvodnji i propusta da upozore na potencijalne opasnosti korištenja herbicida Roundup, prema sudskim dokumentima.

Valorie Gunther iz New Yorka, Jimmy Draeger iz Missourija i Daniel Anderson iz Kalifornije dobili su zajedno 61,1 milion dolara odštete i po 500 miliona dolara kaznene odštete. Svima je dijagnostikovan Non-Hodgkinov limfom za koji tvrde da je uzrokovan korištenjem Roundupa na porodičnom imanju.

Bayer, nemačka kompanija za lekove i poljoprivredne hemikalije, navodi da su decenije istraživanja pokazale da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Presuda je četvrti u nizu sudskih gubitaka za Bayer. Ranije ovaj mesec, Union Investment, jedan od deset najvažnijih Bayerovih deoničara, pozvao je kompaniju da razmotri svoju pravnu strategiju te da se više angažuje oko postizanja nagodbi.

krediti, švajcarci, presuda, Apelacioni sud
foto: Shutterstock

Bart Rankin iz advokatske kancelarije Forrest Weldon koji je zastupao podnosioce tužbe u ovom slučaju, saopštio je da je ova pobeda prva od mnogih u ime hiljade tužilaca.

Bayer je u saopštenju naveo da ima snažne argumente kojima može pobiti nedavne presude u postupku žalbe.

Evropska komisija je u četvrtak na deset godina produžila dozvolu za upotrebu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svetu, nakon što zemlje članice nisu izrazile jasan stav o odobrenju glifosata.

Podneseno je oko 165.000 tužbi protiv kompanije zbog telesnih povreda navodno uzrokovanih Roundupom. Bayer je došao u posed tog herbicida kad je 2018. godine kupio agrokemijsku kompaniju Monsanto za 63 milijarde dolara.

Godine 2020. Bayer je isplatio većinu tada nerešenih slučajeva koji su se ticali Monsanta, u iznosu do 10,9 milijardi dolara. Oko 50.000 zahteva i dalje je na čekanju.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track