INSPEKCIJA ZATVORILA PET AERODROMA U SRBIJI: Dozvole suspendovane zbog kršenja propisa, evo do kada će važiti izrečene zabrane
Foto: Printscreen

katanac

INSPEKCIJA ZATVORILA PET AERODROMA U SRBIJI: Dozvole suspendovane zbog kršenja propisa, evo do kada će važiti izrečene zabrane

InfoBiz -

Aerodrom na Čeneju, čiji je zvanični operater Aeroklub Novi Sad, potpuno je zabranjen za bilo kakvu upotrebu do daljeg zbog kršenja propisa. U vanrednom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da ni posle dva izrečena roka za otklanjanje nezakonitosti, AK Novi Sad nije postupio po nalozima Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Čenej nije jedini aerodrom čiji su operateri izgubili dozvole za upravljanje - potpuno su zabranjeni za upotrebu i aerodromi Lisičji jarak (Beograd), Trstenik, Brege (Kraljevo) i Veliki Radinci (Sremska Mitrovica).

Lisičji Jarak, Padobranci, desant
foto: Kurir TV

U Aeroklubu Novi Sad su u subotu odgovorili da aerodrom funkcioniše.

- Građanin je očigledno naišao na zaključanu kapiju, a to znači da je aerodrom zatvoren za bilo kakve posete građanstva i da nema letačkih aktivnosti na aerodromu toga dana. Aerodrom je u funkciji kada ima potrebe za to i kada se odvijaju letačke aktivnosti naših članova, naša kapija je otvorena kako za naše članove tako i za građanstvo, kada se odvijaju letačke aktivnosti ili organizuju radne aktivnosti naših članova - kažu u Aeroklubu Novi Sad.

aerodrom Kraljevo, Lađevci, Aerodrom Lađevci
foto: RINA

Međutim, vanredni inspekcijski nadzori Direktorata civilnog vazduhoplovstva pokazali su da postoje neusklađenosti u postupanju operatera aerodroma Čenej, Trstenik, Brege, Veliki Radinci i Lisičji Jarak. Kako je vidljivo iz evidencije operatera, aerodromom Čenej od 23. avgusta 2013. godine upravlja Aeroklub Novi Sad, koji ima dozvolu na neograničeno vreme.

Ipak, vazduhoplovni inspektori nedavno su ovom aeroklubu, kao i operaterima ostalih navedenih aerodroma, naložili mere i ostavili rok za otklanjanje nezakonitosti i ispunjavanje propisanih obaveza. Nakon isteka ovog roka, objašnjavaju u Direktoratu, inspektori su doneli novo rešenje i ipak ostavili dodatni rok za otklanjanje nezakonitosti i ispunjavanje propisanih obaveza.

aerodrom, Bikovo
foto: Privatna Arhiva

- Kako nadzirani subjekti nisu postupili u skladu sa ovim rešenjima i otklonili uočene neusklađenosti u predviđenom roku, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je doneo odgovarajuća rešenja o potpunoj suspenziji dozvola za korišćenje aerodroma i izrekao mere potpune zabrane korišćenja aerodroma Trstenik, Čenej, Brege, Veliki Radinci i Lisičji Jarak za obavljanje vazdušnog saobraćaja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i postupku za izdavanje dozvole za korišćenje aerodroma, a u vezi Zakona o inspekcijskom nadzoru i mera zabrane obavljanja delatnosti ili vršenja aktivnosti - navode u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Cilj Direktorata je, navode, da se što pre otklone ove nezakonitosti i ukinu suspenzije kako bi aerodromi mogli da se koriste.

- Suspenzije dozvole za korišćenje aerodroma, a s tim u vezi i mere potpune zabrane korišćenja, prestaju da važe istekom vremena na koje su izrečene ili rešenjem o ukidanju suspenzije, ako operater aerodroma otkloni uočene nezakonitosti pre isteka suspenzije i dostavi Direktoratu dokaz o tome - objašnjavaju u ovom organu.

kurir.rs/021.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track