SKINULI PROGRAMERE SA VRHA LISTE: Komšije ponudile više od 1.000 radnih mesta za ova 3 zanimanja, a kandidata nigde!
Foto: Shutterstock

PROGRAMERI U PROBLEMU

SKINULI PROGRAMERE SA VRHA LISTE: Komšije ponudile više od 1.000 radnih mesta za ova 3 zanimanja, a kandidata nigde!

InfoBiz -

Programeri već neko vreme nisu na listi najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. Umesto njih, u skladu sa strukturom hrvatske ekonomije, vodeća mesta zauzimaju trgovci, konobari i kuvari.

Do 2022. godine programeri su bili 11. najtraženije zanimanje u Hrvatskoj, a prošlog meseca ove godine pali su na 27. mesto, što otkriva Ekonomski institut Zagreb u svom redovnom OVI indeksu kojim meri broj oglasa i potražnju za radnicima na osnovu oglasa.

Pitanje je da li je potražnja za informatičarima i programerima pala zbog toga što kompanije znaju da traže iglu u plastu sena kada je reč o poslu u Hrvatskoj ili ih stvarno manje traže.

Kuvar, Restoran
foto: Profimedia

Analitičarka Ekonomskog instituta Zagreb, koja izračunava OVI indeks Marina Tkalec ističe da je odgovor mnogo kompleksniji. Oni su se preorijentisali na neke druge kanale zapošljavanja, pre svih ostalih profesija. Ali, bez obzira na to, potražnja za programerima znatno opada.

U Hrvatskoj se u oktobru mesecu tražilo 150 programera informatičara, a u isto vreme 1.000 trgovaca i 300 kuvara, konobara i magacionera.

- Tip posla se promenio. Ne bih rekla da je sektor u krizi, nego smo mi kao privreda više bili usmereni na niži profil programerskih usluga. Deo potražnje se menja zbog same veštačke inteligencije koja popunjava praznine - kaže Marina Tkalec.

U Ekonomskom institutu Zagreb navodi se da je njihov OVI indeks potražnje za radnicima u oktobru ostvario rast od 3,6 odsto na godišnjem nivou, što je treći uzastopni mesec rasta indeksa.

kasa, fiskalizacija, fiskalni račun, fiskalna kasa
foto: Shutterstock

- S obzirom na dobar početak poslednjeg ovogodišnjeg tromesečja, možemo očekivati da će cela 2023. godina završiti u plusu, odnosno da će potražnja na tržištu rada i dalje biti snažna - zaključuje Tkalec.

Na državnom Zavodu za zapošljavanje je slična struktura traženih radnika, gde je trenutno prisutno 15 hiljada slobodnih radnih mesta. Zanimanja koja preovladavaju ovom listom su prodavac, čistač, konobar, kuvar, medicinska sestra, magacioner, vozač, negovatelj i doktor.

Bez posla je trenutno 110.000 radnika, što znači da se berza nezaposlenih popunila. Međutim, Tkalec svedoči da se radnici u uslužnom sektoru traže cele godine, bez obzira na sezonu.

kurir.rs/večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja