ENERGETSKO POSKUPLJENJE I INFLACIJA: Atanacković za Kurir TV objasnio zašto će struja u Srbiji biti skuplja za OSAM ODSTO (VIDEO)
Foto: Shutterstock

kurir tv

ENERGETSKO POSKUPLJENJE I INFLACIJA: Atanacković za Kurir TV objasnio zašto će struja u Srbiji biti skuplja za OSAM ODSTO (VIDEO)

InfoBiz -

Struja u Srbiji od 1. novembra je skuplja za osam odsto i kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, a sa porezom na dodatu vrednost 14,29 dinara.

inflacija, grafikon, rast cena, energenti, struja, poskupljenje, evro, euro
foto: Shutterstock

Država i Elektroprivrede Srbije najavile su smanjenje računa do 40 odsto onima koji umanje potrošnju odnosno koji se ne budu grejali na električnu energiju.

Detalje poskupljenja ovoga jutra nam je doneo novinar Saša Dobrijević koji je otkrio gledaocima Kurir TV koje su sve opcije na raspolaganju za uštedu struje, a to je saznao od sagovornika Nebojše Atanackovića, predsednika Unije poslodavaca Srbije.

Nebojša Atanacković
foto: kurir tv

On je naglasio poskupljenje energenata, istakavši kako će ono ozbiljno uticati na već napetu ekonomsku situaciju u zemlji.

- Ni jedno poskupljenje ne odgovara ni privredi ni nama kao potrošačima. Ovo poskupljenje, iako je bilo najavljeno, predstavlja izazov, posebno pred zimsku sezonu kada se očekuje značajan porast potrošnje energenata - istakao je Atanacković.

04:36

ATANCKOVIĆ O PROMENAMA U CENI STRUJE

Analizirajući uticaj poskupljenja na proizvodnju, Atanacković je naglasio:

- Sve grane privrede koje intenzivno koriste struju suočavaju se sa dodatnim pritiskom, dok su cene gasa dodatno opterećene zbog povećanja cena transporta kroz Bugarsku.

- Ovo povećanje od 10% stvara ozbiljne probleme, smanjujući mogućnosti za profit i razlike u cenama - dodao je Atanacković, osvrćući se na potrebu za aktivnim upravljanjem cenama energenata.

- Dok se može delovati na cene benzina i dizela zbog relativne nezavisnosti od spoljnih faktora, situacija sa cenama struje i gasa zahteva ozbiljnu koordinaciju s međunarodnim partnerima - rekao je.

Istakavši ograničenja i međunarodne obaveze, Atanacković je naglasio: - Napori za smanjenje inflacije su postignuti, ali će ovaj novi udarac sigurno zadržati inflaciju na značajnom nivou, ne ostavljajući mnogo prostora za dalje smanjenje cena energenata.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:22

SRBIJI JE DAT MAFIJAŠKI PREDLOG?! Ekonomista otkrio zbog čega će struja i gas morati da poskupe: Naše cene uopšte nisu niske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track