"IMAMO VISOKU STOPU RASTA" Mali: Već u decembru prosečna plata u Srbiji biće 840 evra
Foto: Printscreen/RTS

"IMAMO VISOKU STOPU RASTA" Mali: Već u decembru prosečna plata u Srbiji biće 840 evra

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali rekao je večeras da će već u decembru prosečna plata u Srbiji biće 840 evra.

Siniša Mali je istakao veoma važan podatak za građane Srbije.

- Stopa rasta u trećem kvartalu BDP-a je 3,5 odsto. Veoma visoka stopa rasta. Raste nam industrija, raste nam građevinarstvo, raste na uslužna delatonost. Zašto je ovo bitno da napomenem. Kriza je nikada veća, veliki broj zemalja EU je u recesiji. Jedina Srbija i dalje raste. Kada je u pitanju životni standard građana Srbije, mi od naše strategije ne odustajemo. To je povećanje plata povećanje penzija, minimalnih zarada i puna zaposlenosti - rekao je on u emisiji Takovska 10 na RTS i dodao:

- Već u decembru prosečna plata u Srbiji biće 840 evra, a poređenja radi pre 10 godina bila je 329 evra. Ide nam povećanje od 10 odsto dodatno na to od januara. Penzije od janura biće povećanje 14,8 odsto, prosečna penzija biće 390 evra, a pre 10 godina bila je 204 evra. I minimalna zarada koja nam raste rekordnih 17,8 odsto od naredne godine.

Siniša Mali
foto: Printscreen/RTS

- Mi govorimo o tome da uštedimo. Neki iz prethodnog režima su taj višak stavljali sebi u džep mi hoćemo da ga podelimo sa građanima. Od 30. novembra isplatićemo 20.000 dinara jednokratne pomoći našim penzionerima. Veliko hvala njima za svaku podšku i razumevanje koje su iskazali. Kada kažemo pomoćićemo sa 10.000 novčane pomoći svim korisnicima socijalne pomoći, to je direktna pomoć njima. Nismo bacili u bunar nismo drugima dali - rekao je ministar.

Mali je govoreći o pomoći istakao da je pomoć data građanima ne tako što se država zadužila, već zbog toga što je bilo novca u bužetu.

- Da podsetim građane Srbije kada smo donosili rebalans budžeta u kojem smo govorili o 10.000 dinara o majkama sa decom do 16 godina, o jednokratnoj pomoći penzionerima o 20.000 dinara, blokirali su (opozicija) i pokušali su da blokiraju rad parlamenta jer ih nije bilo briga ni za povećanje plata ni za povećanje penzija ni za šta bilo drugo što je u interesu građana Srbije.

- Penzije za građane Srbije 51,6 odsto smo povećali za dve godine. Prosečna plata je veća i prosečna penzija je veća. Ja ne kažem da je sve idealno, to nikada nisam reako. Ja sam kažem da u odnosu na veće zemlje koje već padaju naše performanse su dobre. Borimo se svaki dan za povećanje plata, penzija, minimalne zarada... I nije lako.

Ministar finansija ističe da država najviše pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija. Mali je objasnio da su socijalne karte napravljene da bi država pomogla baš onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

- Valjda nam je cilj da ako imamo limitirana sredstva da ih usmerimo ka onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Ako država raste, ako BDP raste to je osnova za sve ove mere, mi ako ne ulažemo u autoputeve, pruge, ako nemte stvari da povećate konkurentnost i atraktivnost, onda je sav razgovor besmislen.

Mali je naveo da je izdvajanje za kulturi, nauku, ekologiju nikada veće te da su povećane subvencije za poljoprivredu.

- Kada neko govori o kanalizaciji, nikada se nije više kanalizacija gradilo nego sada. Radimo u 140 lokalnih samouprava. Ekonomija je veoma ozbiljna stvar, možete da budete proizvoljni do nekog trenutka, samo se nadam da neko vidi da proizvoljnost vodi ka propasti. Morate da budete precizni. Morate da znate šta vodi rast.

Mali je govoreći o Ekspo 2027 ministar navodi da svaki građanin mora da bude ponosan na taj projekat te da će Srbiju posetiti veliki broj turista.

Ministar Mali istakao je niz zalaganja u borbi za bolji život građana.

- Kontrola cena osnovnih životnih namirnica, kontrola cena gasa i električne energije sve su to stvari koje smo radili. Kontrola cena goriva i benzina i dizela. Ograničenje kamata na stambene kredite, popust za penzionere za plaćanje el. energije... Sve su to mere koje sprovodimo zadnje dve godine unazad - rekao je ministar Mali.

Ministar mali je istakao šta je osnova za borbu protiv siromaštva u državi:

- Osnova je da otvarate fabrike, da otvarate nova radna mesta. Ako danas kažemo da imamo rekordan broj zaposlenih, to znači da deca imaju bolju budućnost... Ako država raste, ako BDP raste ako nam raste bogatstvo koje stvaramo svake godina to je osnova za sve mere o kojima pričamo. Mi ako ne ulažemo u naše auto-puteve u naše brze pruge, ako nema priliv direktnih investicija fabika koje otvaraju radna mesta... A nemate stvari koje povećavaju konkurentnost i stabilnost Srbije, onda sav ovaj razgovor je besmislen. Mi treba da istaknemo da je budžet svake godine veći. Nikad veći budžet za poljopriovredu. Povećali smo subvencije. Izdvajanje za kulturu, ekologiju... nikad veće - saopštio je ministar.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track