PESME NA BERZI VREDELE KAO NAFTA I ZLATO, PA ONDA NASTAO HAOS: "Hipgnosis", prvi fond za ulaganje u muzička prava, pod pritiskom!
Foto: Shutterstock, EPA Adam Vaughan, AP Chris Pizzello

pala cena tantijema

PESME NA BERZI VREDELE KAO NAFTA I ZLATO, PA ONDA NASTAO HAOS: "Hipgnosis", prvi fond za ulaganje u muzička prava, pod pritiskom!

InfoBiz -

Akcionari kompanije "Hipgnosis" žele da promene sastav upravnog odbora kompanije koja je bila pionir na polju ulaganja u muzička prava, a sada se bori da dobije presudan glas za dalji opstanak.

Merk Merkurijadis (Merck Mercuriadis), bivši menadžer zvezda kao što su Bijonse i Elton Džon, osnovao je "Hipgnosis" 2018. godine i registrovao ga u Londonu kao investicioni fond. Dok su kamatne stope beležile rekordno niske vrednosti, Merkurijadis je opčinio investitore svojom ponudom muzičkih tantijema, poredeći ih sa "naftom ili zlatom".

FT, Hipgnosis, muzika, fond
foto: Shutterstock

Međutim, rast kamatnih stopa je podigao diskontnu stopu, koja se koristi za izračunavanje buduće vrednosti imovine, umanjivši tako procene vrednosti prava na pesme. To je znatno pogodilo tržište u čijem je stvaranju Merkurijadis igrao važnu ulogu, kada su investitori bili željni alternativa za državne obveznice sa niskim prinosima. Akcionari su takođe izrazili zabrinutost zbog načina na koji se upravlja ovom grupom.

Cena akcija "Hipgnosisa" pala je za 44 odsto u odnosu na rekordnu vrednost krajem 2021. Pošto fond koji se kotira na berzi trguje katalogom pesama po cenama nižim od onih koje je HSF predstavio investitorima, ne može da prikupi više novca da bi proširio svoj katalog, u kojem se, između ostalog, nalaze pesme Nila Janga i Blondi, a da pritom ne dovede do razvodnjavanja postojećeg kapitala akcionara.

Frustracija investitora je dostigla vrhunac prošle nedelje, kada je "Hipgnosis" objavio da je zaradio manje novca od svog američkog kataloga pesama nego što je bilo očekivano i da iz tog razloga ne može da isplati međudividende. Isplata dividendi bi ugrozila sposobnost kompanije da redovno ispunjava svoje dužničke obaveze.

Na godišnjoj generalnoj skupštini u četvrtak akcionari će odlučiti da li će nastaviti da podržavaju investicioni fond i narednih pet godina, što je uslov koji moraju da ispune investicioni fondovi u Londonu.

Jedan od deset najvećih akcionara "Hipgnosisa" izjavio je da se ta kompanija suočava sa sve većim rizikom da neće moći da dostigne prag od 50 odsto, koji je neophodan da bi nastavila da postoji kao investicioni fond. Investitor navodi da je upoznat sa stavovima drugih akcionara.

Ako akcionari budu glasali protiv toga da "Hipgnosis" i dalje bude investicioni fond, odbor će morati da iznese predloge za reorganizaciju fonda u roku od šest meseci.

Endru Sač (Andrew Sutch), predsednik kompanije "Hipgnosis", i članovi upravnog odbora Endru Vilkinson (Andrew Wilkinson) i Pol Berger (Paul Burger) takođe će se suočiti sa otporom akcionara na godišnjoj skupštini. Tom Trejnor (Tom Treanor), izvršni direktor investicionog fonda "Aset velju investors" (Asset Value Investors) i jedan od deset najvećih akcionara, kaže da će AVI glasati protiv ponovnog imenovanja Sača, Vilkinsona i Bergera. AVI će takođe glasati protiv nastavka poslovanja kompanije kao investicionog fonda. U otvorenom pismu akcionarima aktivistički investitor "Mitidž" (Metage) objavio je da će glasati protiv navedena tri direktora, dodajući da više nema strpljenja za previranja u kompaniji.

Sač je već izjavio da će se povući, dok je Vilkinson rekao da više neće obavljati funkciju direktora u odboru, čime će se broj direktora u upravnom odboru kompanije smanjiti na pet. Međutim, glas protiv njihovog ponovnog imenovanja bi ubrzao te promene.

Akcionari besni

Akcionari su besni zbog nekih nedavnih odluka, kao i zbog sve većeg jaza između cene akcija i vrednosti imovine.

U pokušaju da prikupi gotovinu i smanji dugove grupe, odbor je u septembru predložio prodaju portfelja s muzičkim pravima za iznos od 440 miliona dolara sestrinskom fondu koji vodi i podržava kompanija privatnog akcijskog kapitala "Blekstoun" (Blackstone). Očekuje se da će AGM blokirati ovu prodaju, a brojni investitori su izjavili za Fajnenšel tajms da je cena preniska.

"Blekstoun" je kupio Merkurijadisovu kompaniju za menadžment 2021. godine i osnovao poseban fond, vredan milijardu dolara, za kupovinu muzičkih autorskih prava. "Blekstoun" poseduje kontrolni paket akcija u kompaniji "Hipgnosis songs menadžment" (Hipgnosis Songs Management), koja prikuplja naknade za upravljanje fondom "Hipgnosis". Uloga HSM je da ostvari maksimalan prihod od tantijema po osnovu autorskih prava na pesme koje kupuje "Hipgnosis", ali je prošle godine zabeležio poslovni gubitak od tri miliona funti, pokazuju podaci britanskog poslovnog registra Kompanis haus (Companies House).

Iz kompanije "Blekstoun" su odbili da daju komentar. "Blekstoun" je bio najistaknutiji i najveći investitor čiju je podršku Merkurijadis privukao svojim brojnim akvizicijama koje su pomogle da se trgovina autorskim muzičkim pravima - istorijski malo poznata tržišna niša - transformiše u "mejnstrim" klasu aktive. "Hipgnosis" je prikupio preko milijardu funti od investitora, među kojima je bila i Crkva Engleske.

U saopštenju "Hipgnosisa" se kaže da ta grupa i dalje ima "jedinstvenu poziciju koja nam omogućava da pružimo vrednost akcionarima, što je rezultat naše duboke povezanosti sa autorima pesama u našem katalogu, kao i naše stručnosti u upravljanju pesmama. Nameravamo da nastavimo da to demonstriramo svojim delovanjem."

Kurir.rs/ FT.com/ Daniel Thomas/ Anna Nicolaou

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track