DETALJNO UPUTSTVO ZA PRIKLJUČENJE NELEGALNIH OBJEKATA NA STRUJU, VODU, KANALIZACIJU, GAS I GREJANJE! Vesić: Produženja rokova nema
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić, Ministarstvo građevine

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

DETALJNO UPUTSTVO ZA PRIKLJUČENJE NELEGALNIH OBJEKATA NA STRUJU, VODU, KANALIZACIJU, GAS I GREJANJE! Vesić: Produženja rokova nema

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je to Ministarstvo objavilo detaljno Uputstvo za građane za priključenje nelegalno izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu.

- U uputstvu se, korak po korak, objašnjavaju procedura prijave, precizni rokovi, potrebni dokumenti, kao i obaveze Ministarstva i lokalnih samouprava, kako bismo građanima maksimalno olakšali proces i omogućili im da se priključe na struju, vodu, gas ili grejanje - rekao je Vesić.

Goran Vesić
foto: Kurir televizija

On je pozvao sve građane koji žive u nelegalnim objektima da preuzmu Uputstvo sa sajta ministarstva, informišu se, pripreme dokumentaciju i prijave se za priključenje na struju, vodu, gas, grejanje ili kanalizaciju.

nelegalni objekti
foto: Ministarstvo građevine

- Prijava za priključak počinje za dve nedelje, 15. septembra, i trajaće 30 dana, do 15. oktobra. Produženja roka neće biti - napomenuo je ministar Vesić.

Dodao je da tih 30 dana predviđeno isključivo za podnošenje zahteva i da to ne znači da će građani u tom periodu dobiti priključak, jer dinamika priključivanja zavisi od kapaciteta samih preduzeća, tehničkih karakteristika objekta.

nelegalni objekti
foto: Ministarstvo građevine

Vesić je ponovio da ova mogućnost važi samo za građane, ali ne i za investirore, niti za poslovne objekte.

Takođe, mogućnost da se priključe na legalnu mrežu imaju samo građani koji sa porodicama žive u nelegalnom objektu, za koji podnose zahtev, naveo je Vesić.

nelegalni objekti
foto: Ministarstvo građevine

Građani će prijave podnositi u svojim opštinama i ministar je pozvao sve lokalne samouprave da se dobro pripreme za proces prijave građana, da otvore posebne šaltere, angažuju dodatne ljude kako bi se zahtevi brže rešavali, kao i mobilne timove koji će na terenu pomagati građanima da popune formulare.

Napomenuo je i da su predviđene sve situacije u kojima mogu da se nađu građani, jer je cilj da ostvare osnovna ljudska prava, bez prejudiciranja ishoda zahteva za legalizaciju.

nelegalni objekti
foto: Ministarstvo građevine

Priključenje na komunalnu infrastrukturu za nelegalne objekte omogućeno je izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vesic je najavio da će naredne nedelje Vlada Srbije pokrenuti medijsku kampanju "Priključi se" na TV i radio stanicama kao i na društvenim mrežama.

nelegalni objekti
foto: Ministarstvo građevine

- Cilj ove kampanje je da sve građanke i građani koji imaju pravo da se legalno priključe na komunalnu infrastrukturu da to pravo ostvare ako žele, kao i da im ovom kampanjom pomognemo da reše sve nedoumice oko procesa priključenja - rekao je ministar Vesić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track