ŠTA AKO VOZAČ NAGLO ZAKOČI U GRADSKOM PREVOZU: Ko ima pravo na naknadu štete posle saobraćajne nezgode, evo šta je dokaz na sudu
Foto: Shutterstock

bezbednost u saobraćaju

ŠTA AKO VOZAČ NAGLO ZAKOČI U GRADSKOM PREVOZU: Ko ima pravo na naknadu štete posle saobraćajne nezgode, evo šta je dokaz na sudu

InfoBiz -

Ako vozač naglo zakoči... Imate pravo da odštetu

Svaki putnik u javnom prevozu, prema Zakonu o obaveznom osiguranju i saobraćaju, mora da bude osiguran – u autobusima, vozovima, avionima, putničim brodovima, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Putnik ima prava da potražuje u slučaju nastanka invaliditeta ili sprečenosti za rad. Ako je došlo do smrtnog ishoda, porodica ima pravo da traži naknadu za njenog člana - objašnjava Okanović.

Prema njegovim rečima, svaki putnik ima pravo da zahteva od onog ko je izazvao saobraćajnu nezgodu naknadu štete za pretrpljene bolove, strah, takozvano umanjenje životne aktivnosti.

- Putnik ima pravo na naknadu štete ne samo ako je u vozilu javnog prevoza, već i kada mu prilazi i napušta ga - ističe Okanović.

Beograd, Vožnja, Kolaps, Protest Taksista
foto: Danilo Krša/Kurir

On navodi i da putnik ima pravo da zahteva naknadu štete zbog lakših ili težih povreda, pa i oštećenja stvari kad vozač javnog prevoza naglo zakoči.

- Snimak sa kamera u prevozu ili sa privatnog objekta može da bude validan dokaz na sudu i za utvrđivanje krivice u slučaju nezgoda, ali da je važno da se na njemu jasno vidi sporna situacija, ističući da je u praksi bilo sličnih situacija -kaže on.

"Autobus 'Niš ekspresa' je pre nekoliko godina započeo prelazak pružnog prelaza, koji nije bio obezbeđen branicima. Došlo je do naletanja voza na autobus i poginulo je osam putnika 'Niš ekspresa'. Prema dostupnim snimcima sa nadzornih kamera, vozač autobusa nije pogledao ni levo, niti desno da li nailazi voz prilikom prelaska", navodi Damir Okanović.

kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track