KAKO DOBITI STAMBENI KREDIT U SRBIJI: Od pripreme do odobrenja, 5 ključnih koraka za izbor prave ponude
Foto: Shutterstock

vodič za dobijanje stambenog kredita

KAKO DOBITI STAMBENI KREDIT U SRBIJI: Od pripreme do odobrenja, 5 ključnih koraka za izbor prave ponude

InfoBiz -

Kupovina kuće ili stana je jedan od najvažnijih finansijskih koraka na koji se mnogi mesecima, pa čak i godinama pripremaju. Stambeni krediti su često ključni deo ovog procesa, pa uprkos tome što su najteži za otplatu, većina Srba poseže za njima kako bi obezbedila krov nad glavom.

Kurir vam donosi detaljan vodič i objašnjenje kako da najlakše u nekoliko koraka dođete do stambenog kredita - od pripreme do odobrenja. Najvažnije od svega je da izaberete pravu, odnosno najbolju ponudu zbog koje se kasnije nećete kajati.

1. Priprema za stambeni kredit

Pre nego što se upustite u proces traženja pozajmice za stan, važno je da se dobro pripremite. Prvi korak je da procenite svoju finansijsku situaciju. Pogledajte svoje mesečne prihode i rashode, dugove, kao i štednju. Ovo će vam pomoći da odredite koliko možete da odvojite za mesečnu otplatu kredita.

papiri, kredit, takse
foto: Shutterstock

2. Istraživanje uslova za stambeni kredit

Postoji mnogo banaka u Srbiji koje nude ovu vrstu kredita, a svaka nudi svoje uslove i kamatne stope. Neophodno je da uporedite ponude različitih banaka i proučite uslove svakog kredita. U ovom trenutku uslovi kod većine banaka su takvi da na kraju vratite duplo više novca nego što ste pozajmili. Uprkos tome, stambeni krediti su i dalje najpopularniji bankarski proizvod.

3. Podnošenje zahteva za stambeni kredit

Kada odaberete banku, sledeći korak je podnošenje zahteva za kredit. Ovaj proces obično uključuje popunjavanje aplikacije i dostavljanje potrebne dokumentacije - dokaz o prihodima, izvod iz katastra, ugovor o kupoprodaji i slično.

4. Proces odobravanja stambenog kredita

Nakon što podnesete zahtev, banka će proceniti vašu kreditnu sposobnost. Ovo obično uključuje proveru prihoda, dugova, kao i procenu vrednosti nekretnine koju želite da kupite. Ako banka proceni da ste kreditno sposobni, vaš zahtev će biti odobren. Primera radi, za stan od 100.000 evra, potrebno je da imate platu od oko 900 evra.

usluga, banka, kredit
foto: Shutterstock

5. Potpisivanje ugovora o stambenom kreditu

Pre potpisivanja, pažljivo pročitajte sve uslove ugovora. Ako imate bilo kakvih pitanja, ne ustručavajte se da ih postavite svojem bankaru. Vodite računa o fusnotama i odredbama ispisanim sitnim slovima.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track