NEMA IM POMOĆI! Ovo su srpski rekorderi u stečaju, na listi je i 12 nekada poznatih i jakih banaka, jedna više od 30 godina
Foto: Thinkstock

najduže u bankrotu

NEMA IM POMOĆI! Ovo su srpski rekorderi u stečaju, na listi je i 12 nekada poznatih i jakih banaka, jedna više od 30 godina

InfoBiz -

Jedna banka u Srbiji je apsolutni rekorder u dužini stečajnog postupka. Njen stečaj je duži od tri decenije, tačnije još od 1990. godine! U pitanju je Kosovska banka d.d. Beograd.

Kako pokazuju podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), u našoj zemlji je početkom jula bilo aktivno 1.615 stečajnih postupaka nad preduzećima, a najduži među njima traju već 22 godine.

Dok ALSU objedinjava podatke o stečajevima preduzeća, kada je reč o finansijskim institucijama, tu ulogu ima Agencija za osiguranje depozita – u toku su stečajni postupci u jednom osiguravajućem društvu i 12 banaka.

U stečaju su, da podsetimo, pored Kosovske još i Beogradska banka, Jugobanka i Beobanka od 3. januara 2002. godine, odnosno više od 21 godine. Istovremeno je sa njima, istog dana, u stečaj otišla i Investbanka, ali je ovaj postupak u međuvremenu zaključen 2020. godine i nastavljen je nad delom stečajne mase.

Brankova, Beobanka, zgrada Beobanke, Zeleni venac, rekonstrukcija
foto: Instagram Printscreen/Beobuild

Postupak se sprovodi i nad JIK bankom od 2005. godine, dok je nad MB Union bankom pokrenut likvidacioni postupak 2001, a potom stečajni 2012. godine.

Zbog prezaduženih klijenata i neodgovarajućeg obezbeđenja kredita u stečaj je prvo otišla Agrobanka 2012. godine, pa potom i Nova Agrobanka, da bi godinu posle postupak pokrenut i u Razvojnoj banci Vojvodine i Privrednoj banci Beograd. Slede Univerzal banka 2014. godine, da bi 2019. u stečaj otišla International Investment Bank a.d. Beograd.

SAMO U OVOJ GODINI 176 STEČAJEVA

Samo od početka ove godine, pa do 3. jula, kod preduzeća je otvoreno 176 stečajnih postupaka na teritoriji Srbije.

Najduže su, prema evidenciji ALSU, u stečaju dva građevinska preduzeća „Rad“ i „Rad Internacional“ nad kojima su postupci pokrenuti još 13. marta 2001. godine.

„Za petama“ su im još dve kompanije: „JES Jugoeksport sistem JES korporacija“ koja će za nekoliko dana biti tačno 22 godine u stečaju i „Hidrotehnika-Pomoravlje inženjering“, koja će ovu „godišnjicu“ obeležiti u avgustu. Tu su i oni iz 2002. godine, među kojima su „Robne kuće Beograd“, „Ineks intereksport“…

Poslednji pokretnut stečaj na listi ALSU, od 29. juna ove godine, odnosi se na „Golub pharm“ doo iz Novog Sada.

Prema podacima kojima raspolaže Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, ukupno prosečno vreme trajanja za 8.962 stečajna postupka u preduzećima je tri godine, jedan mesec i 29 dana (aktivni, obustavlјeni i zaklјučeni postupci), dok je ukupno prosečno vreme trajanja za stečajne postupke pokrenute po Zakonu o stečajnom postupku (ukupno 5.252 postupka): četiri godine, jedan mesec i šest dana.

- Za stečajne postupke koji su pokrenuti po Zakonu o stečaju (ukupno 3.710) prosečno vreme trajanja je jedna godina, 10 meseci i četiri dana - navodi ALSU.

kurir.rs /N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track