BIVŠA SFRJ DRŽAVA NUDI DOBRO PLAĆENE POSLOVE ZA RADNIKE IZ SRBIJE: Za fizikalce plata i do 1.700 €! Ovo su svi detalji i uslovi
Foto: Shutterstock

BIVŠA SFRJ DRŽAVA NUDI DOBRO PLAĆENE POSLOVE ZA RADNIKE IZ SRBIJE: Za fizikalce plata i do 1.700 €! Ovo su svi detalji i uslovi

InfoBiz -

Od početka letnje sezone Slovenija sve češće traži radnike, a u fokusu je i naša radna snaga.

Brojni su oglasi u Srbiji za sezonsko zaposlenje u toj evropskoj državi, a na velikom broju oglasa navodi se da bi radnicima bio obezbeđen i smeštaj. Na iznenađenje mnogih - za pojedine zanatlije Slovenija nudi i stalno zaposlenje. Pored sezonskih, u ponudi su i stalni poslovi, a uslovi i plate deluju vrlo primamljivo.

Plate koje se u Sloveniji nude za majstore, zanatlije i vozače uglavnom su veće nego u Srbiji. Pored toga, za većinu poslova se radnicima nudi smeštaj, tako da bi rashodi tokom boravka u Sloveniji bili značajno umanjeni. Za neke poslove, za koje se ne navodi obezbeđen smeštaj, poslodavci ističu da bi radniku pomogli u pronalaženju smeštaja.

Bez znanja jezika i posebnih kvalifikacija

U toj državi vozači mogu zaraditi i do 2.700 evra. Potrebno je imati radnog iskustva u međunarodnom transportu i posedovati vozačku dozvolu C, E kategorije i koda 95.

Auto-mehaničarima se kod slovenačkih poslodavaca nudi plata između 1.500 i 2.000 evra, a od kandidata se očekuje da zna posao, da ima makar tri godine iskustva u struci i vozačku dozvolu B kategorije. Keramičarima se u Sloveniji nudi neto plata 2.000 evra, sa obezbeđenim smeštajem i radnim dokumentima.

tehnički pregled
foto: Shutterstock

Sudeći po oglasima, u toj državi potrebni su i farbari, za poslove lakiranja, farbanja i farbanja u komori. Od radnika se traži vozačka dozvola, a plata za osam sati rada je 1.200 evra.

Za pojedine poslove, poslodavci ističu da obezbeđuju radnu vizu, dok na većini oglasa o vizi ne piše ništa, što znači da se najverovatnije računa na to da će radnik sam to obezbediti.

Lakši fizički poslovi u Sloveniji

U Sloveniji se traže i radnici drugih profila – kuriri, magacioneri, prodavci, medicinske sestre, kuvari, gde se plate kreću između 1.300 i 1.700 evra. Veliki broj oglasa jeste za takozvane „lakše fizičke poslove“.

magacin, skladište, evri
foto: Shutterstock

Poslovi košenja trave, vrtlarske poslove i baštovanstva, ali sa posedovanjem radnog iskustva plaćeni su oko 1.500 evra a nudi se i probni rad na tri meseca.

Pomoćnim radnicima na građevini, za koje se čak ne traži nužno iskustvo, u Sloveniji se nudi plata 1.800 evra. Na takvim oglasima ne ističe se da je obezbeđen smeštaj.

Poslovi u Sloveniji: Ponude za stalno zaposlenje

Za tokare, strugare i operatere na cnc mašinama, postoje oglasi za zapošljavanje u Sloveniji u kojima bi radnici dobili ugovor za stalno.

Dok se za operatere na cnc mašini nudi plata do 1.600 evra, za tokare i strugare plata je čak 2.000 evra.

(Kurir.rs/Nova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja