UMESTO PET, RADE ČETIRI DANA I SVI ZADOVOLJNI: Slovenci su ovako obradovali radnike i tvrde: "Sada više urade, a profit isti"
Foto: Profimedia

kraća radna nedelja

UMESTO PET, RADE ČETIRI DANA I SVI ZADOVOLJNI: Slovenci su ovako obradovali radnike i tvrde: "Sada više urade, a profit isti"

InfoBiz -

Slovenačka haj-tek kompanija Vižnekt zadovoljna je rezultatima eksperimenta sa četvorodnevnom radnom nedeljom. U probnom periodu od tri meseca, zaposleni u odeljenju za inženjere su pored vikenda mogli da izaberu još jedan slobodan dan po svom izboru - petak, ponedeljak ili sredu - a rezultati su više nego ohrabrujući.

Zaposleni ove kompanije iz Ljubljane su tokom skraćene radne nedelje uradili više posla nego za pet dana, što proizilazi iz rezultata eksperimenta. Njihova produktivnost je porasla za 30 odsto, a osećaj ličnog zadovoljstva za 50 odsto, dok je istovremeno manje ljudi odsustvovalo s posla.

Suosnivač i tehnički direktor ove kompanije Luka Birsa smatra da broj radnih sati nije kriterijum uspeha, već količina posla koji obave zaposleni, kao i postizanje ravnoteže između posla i života. Postojala je bojazan da će se smanjenje broja radnih sati odraziti na prihode, ali to se nije desilo.

- Kompanija mora da ostvari profit, ali za sada nismo primetili nikakve negativne trendove - dodaje Birsa.

kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track