KINEZI IZA OVOG BLOKA U NOVOM BEOGRADU DIŽU TRŽNI CENTAR OD 40 MILIONA €! Dve zgrade, 475 lokala, njihov najveći na Balkanu (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/Beobuild

U APRILU ĆE NOVI BEOGRAD IZGLEDATI SKROZ DRUGAČIJE!

KINEZI IZA OVOG BLOKA U NOVOM BEOGRADU DIŽU TRŽNI CENTAR OD 40 MILIONA €! Dve zgrade, 475 lokala, njihov najveći na Balkanu (FOTO)

InfoBiz -

Povezan je sa obilaznicom oko Beograda, a biće spojen i sa budućim krakom obilaznice. Tu će nići i nova okretnica tramvaja

Izgradnja novog kineskog tržnog centra na Novom Beogradu, u vrednosti 40 miliona evra, biće završena u aprilu 2024. godine, najavio je predsednik novobeogradske opštine Bojan Bovan.

U dve zgrade novog tržnog centra useliće se, kako je svojevremeno najavljeno, većina kineskih trgovaca koji su pod visokim kirijama poslovali i trgovali u nekadašnjem tržnom centru u Bloku 70, koji je delimično izgoreo u velikom požaru 2021. godine.

Novi Beograd, Kineski tržni centar
foto: Instagram Printscreen/Beobuild

Veliko gradilište nalazi se u produžetku Jurija Gagarina, ulice koja je žila kucavica novobeogradskih blokova - dve zgrade, dva nivoa i 475 lokala.

„Izgradnja novog kineskog tržnog centra, od kapitalnog je značaja ne samo za Novi Beograd već i za celu Srbiju, s obzirom na to da će se iz ovog centra distribuirati proizvodi i u druge gradove naše zemlje“, izjavio je Bovan a prenela opština Novi Beograd, objavila je Beta.

Gde će se novi kineski tržni centar tačno nalaziti

Lokacija se nalazi iza blokova, uz stambene blokove u Ulici Mileve Marić Ajnštajn u Novom Beogradu, na svega nekoliko kilometara od objekta koji su kineski trgovci koristili u Bloku 70, a koji je izgoreo u požaru pretprošle godine.

Prva faza novog tržnog centra sastoji se iz 22.327m2 komercijalnog prostora, dok je u drugoj fazi planirana dogradnja još jednog prodajnog objekta ukupne površine skoro 8.000 m2. Kako je jedna od namena ovog centra da omogući kvalitetan poslovni prostor za male kineske trgovce i firme, ovaj moderni tržni centar imaće čak 360 lokala u prvoj fazi i još 116 u drugoj.

U prvoj fazi planirana je gradnja jednospratnog objekta četvorougaone osnove (Pr+1), dok je u drugoj fazi planiran nešto viši dvospratni objekat (Pr+2), takođe isključivo komercijalne namene.

Kako se u okviru parcele nalazi i zaštitni pojas dalekovoda, ovaj prostor je na tlu iskorišćen za veliki pristupni plato i parking između dva objekta. Prostrana površina između dva objekta širine 65 metara planirana je kao otvoreni parking sa 430 parking mesta.

Prema planu,ulica Jurija Gagarina biće produžena jugoistočnom stranom novog kineskog tržnog centra i povezana sa saobraćajnom vezom do Obilaznice, a u budućnosti tamo će biti i pozicija okretnice tramvaja, što će sve pomoći lakši pristup i saobraćajne veze. Investitor novog kineskog tržnog centra je jedna kineska kompanija a autor idejnog rešenja je arhitektonski biro iz Beograda, objavio je Beobuild prošlog leta.

Direktor „Eurasia Trade Centar“, kompanije koja finansira izgradnju tržnog centra, Zou Đunvei rekao je da će taj centar biti najveći na Balkanu i da će, pored značaja za lokalno stanovništvo, doprineti jačanju privredne saradnje dve države.

1 / 5 Foto: Instagram Printscreen/Beobuild

Kako je saopšteno, jugoistočnom stranom novi kineski tržni centar, koji gradi kineska kompanija Čajna konstrakšn, povezan je sa obilaznicom oko Beograda, a biće spojen i sa budućim krakom obilaznice. „U planu je da se na tom mestu napravi nova okretnica tramvaja, što će građanima dodatno olakšati pristup“, stoji u saopštenju.

Prema urbanističkom projektu, novi kineski tržni centar biće realizovan u dve faze. Kako je ranije najavljeno, ovo će biti moderan tržni centar, izgrađen po najsavremenijim standardima.

Bivši zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, rekao je, dok je bio na toj funkciji, da je Grad Beograd na javnoj licitaciji, to jest nadmetanju prodao zemljište u nastavku Ulice Jurija Gagarina na kojem će se nalaziti novi tržni centar.

„Zemljište je kupila kineska kompanija koja na tom prostoru planira da izgradi moderan kineski tržni centar. Mislim da je bilo krajnje vreme da bude napravljen jedan moderan objekat jer su Kinezi veoma dugo prisutni u Beogradu na različite načine, od velikih kompanija koje rade velike poslove poput izgradnje metroa, garaža, puteva – to rade velike multinacionalne kompanije, pa sve do ljudi koji imaju ‘male’ biznise od kojih mogu dobro da žive i koji sa građanima Srbije dobro posluju.

Suštinski, ovaj tržni centar je namenjen ‘malim’ biznisima, jer velike kompanije imaju svoja predstavništva“, rekao je Vesić, prilikom predstavljanja izgleda novog kineskog tržnog centra koji će biti sagrađen na Novom Beogradu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track