GUŽVE NA AERODROMU USKORO BI MOGLE DA BUDU REŠENE: Zapošljava se još 50 novih ljudi, a neki će dobiti i znatno veće plate
Foto: AP

na vidiku rešavanje problema

GUŽVE NA AERODROMU USKORO BI MOGLE DA BUDU REŠENE: Zapošljava se još 50 novih ljudi, a neki će dobiti i znatno veće plate

InfoBiz -

Plan za rešavanje problema gužvi i kašnjenja letova na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” postoji i predstavnici francuske kompanije Vansi su ga predstavili ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goranu Vesiću.

Vesić je konstatovao da se situacija na aerodromu značajno poboljšala u odnosu na prethodnu sedmicu, ali da još uvek nije dovoljno dobra. Kompanija je donela odluku i da poveća plate onima koji rade na sortiranju i prenosu prtljaga, gde i postoji najveći problem.

- Nedostaje im oko 100 ljudi. Kompanija je obećala na sastanku da će zaposleni u sortirnici sa uvećanjem i bonusima, tokom sezone moći da zarade i do 117.000 dinara, odnosno do 1.000 evra. Do sada je neto plata za ovaj posao bila oko 60.000 dinara. Ponovo će pozvati sve koji imaju sertifikate kako bi što pre nadoknadili nedostatak broja ljudi, a najavljen je i bonus dobrodošlice od 60.000 dinara za tri meseca za svakog novozaposlenog - kaže ministar građevine.

Kako je naveo, “Vansi” već ima “na čekanju” oko 50 zainteresovanih, koji su u fazi bezbednosne provere.

- Očekujem da će oni u narednim nedeljama, čim prođu provere početi da rade na sortirnici, što će znači smanjenje problema. Na aerodromu “Nikola Tesla” je, zaključno sa današnjim danom, zabeleženo 3.146.171 putnika, a do kraja godine se očekuje više od sedam miliona, što će biti istorijski rekord.

Vesić je naveo da će nacionalni avio-prevoznik “Er Srbija” do kraja godine prevesti čak 3,5 miliona putnika. Ukazao je i na značajno povećanje aktivnosti brojnih avio-kompanija na aerodromu.

- Očigledno je da se kompanija nije nadala takvoj ekspanziji broja putnika, jer iako su zapošljavali ljude, to nije bilo dovoljno. Oni su se požalili na dugo trajanje bezbednosnih provera potencijalnih zaposlenih, koje ćemo se potruditi da ubrzamo, naravno ne naušrtb bezbednosti, kako bi taj proces provera umesto do 60 dana, trajao nekoliko sedmica. Zajednički moramo da postignemo da aerodrom radi normalno - istakao je ministar.

Poručio je predstavnicima kompanije “Vansi” da svi putnici, kao i svi zaposleni moraju da budu tretirani kao u svim drugim zemljama, i zamolio ih da razmisle o uvođenju redara, koji bi bili na usluzi putnicima, što je praksa koja postoji i na drugim aerodromima, između ostalih, i na pariskim.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track