Primenjujemo napredne tehnologije i inovativne materijale u projektima
Foto: Promo

Intervju Katarina Gajić, direktorka projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estete

Primenjujemo napredne tehnologije i inovativne materijale u projektima

InfoBiz -

Međunarodni sajam nekretnina u Kanu bio je prilika da se uverimo da uveliko pratimo i primenjujemo svetske trendove

„Delta Real Estate ne pravi razliku u odnosu na svetske trendove. Gradimo održive projekte kao i u drugim delovima sveta, a to je upravo tema koja je bila centralna na nedavnom MIPIM-u - ESG pristup gradnji“, rekla je u intevjuu za Kurir Katarina Gajić, direktorka projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

Bili ste u Kanu na najvećem svetskom događaju u industriji nekretnina. Kakve ste razlike primetili u pristupu građenja u svetu u odnosu na našu građevinsku industriju?

Veoma sam ponosna što Delta već skoro deceniju primenjuje svetske principe u svojim projektima i poslovanju. Sve tehnologije izgradnje koje su prisutne u Evropi, takođe su prisutne i kod nas. Počevši od Delta House zgrade koja je nagrađena prestižnim LEED Gold sertifikatom. Pomenuti sertifikat poseduje svega nekolicina zgrada u našoj zemlji i dodeljuje se jedino onim objektima koji su izgrađeni poštujući najviše globalne standarde zelene gradnje. Ujedno sprovodimo analize naših projekata u smislu usklađenosti sa EU Taxonomy. Radimo i na novim projektima koji će biti sertifikovani prema evropskim standardima, poput BREAM i/ili LEED.

Trenutno radite rekonstrukciju Sava Centra što predstavlja veoma zahtevan projekat, a između ostalog je proglašen i spomenikom kulture u Srbiji. Kako rešavate potencijalne izazove na projektu?

Važno je da se postavi kvalitetna projektna podloga i izbegnu problemi i popravke u kasnijim fazama. Tako smo pristupili i obnovi Sava Centra, gde smo primenili savremenu tehnologiju. Precizno snimanje zidova, podova i kompletne fasade objekta od velike je važnosti za spomenik kulture koji ima vrlo zahtevnu geometriju, a nedostatak arhivske projektne dokumentacije nam je stvarao dodatni izazov. Organizovali smo inovativnu aktivnost koja je obuhvatila korišćenje nove tehnologije, nazvane CLOUD geodetski snimak, za sprovođenje trodimenzionalnog geodetskog snimanja. Zahvaljujući ovom snimanju, lakše smo sagledali objekat na početku projekta, što nam je olakšalo dalje korake.

Sava Centar je poznat po svom karakterističnom izgledu, posebno po eksterijeru koji obiluje velikim staklenim površinama. Da li ste primenili savremena tehnološka rešenja i u ovom aspektu?

Kada je Sava Centar izgrađen, predstavljao je korak van svog vremena u svetu građevinarstva i arhitekture. Objekat je bio pionirski u upotrebi staklenih fasada sa površinom od preko 6000m2, koje su tada bile u razvoju u svetu. Kako bismo sačuvali eksterijer, a ujedno dobili i maksimalnu funkcionalnost staklenih površina odlučili smo da ugradimo najsavremenija tehnička rešenja u stakljenju. Investirali smo u naprednu tehnologiju troslojnog stakla kako bismo smanjili prekomerni unos toplote u letnjim mesecima u Sava Centru. Međutim, sama arhitektura sa visokim lobijem predstavljala je izazov jer je teško ohladiti prostor velike visine, a uz postojeću nepravilnu geometriju izazov je bio još teži. Rešenje ove situacije videli smo u primeni najmodernijeg sistema indukcionih kanala koji putem perforiranih kanala ubrizgavaju hladan vazduh pod određenim pritiskom. Na taj način, hladan vazduh se ravnomerno raspoređuje kroz prostor, omogućavajući posetiocima Sava Centra da se osećaju prijatno i komforno.

Možete li nam reći koji su još projekti na kojima radite i na kojima primenjujete svoje inovativne tehnologije u građevinarstvu, osim Sava Centra?

Fokusirani smo na ostvarenje ciljeva dobijanja BREAM i LEED sertifikacija za sve naše nove projekte koje planiramo u narednom periodu. Pored toga, primenjujemo napredne tehnologije i inovativne materijale u projektima, uključujući planirani mixed-use kompleks u Beogradu i Delta Iron – poslovni prostor sa preko 40.000m2 u Novom Sadu, kako bismo smanjili potrošnju energije, vode i resursa i činili gradove održivim za buduće generacije.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja