FINANSIJSKI SVET NIKAD BLIŽI PROVALIJI, POSLE BANKROTA SVB KAO DA SE SVE RUŠI: Pad akcija 25%, investitori stopiraju trgovinu!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

VELIKA OPASNOST

FINANSIJSKI SVET NIKAD BLIŽI PROVALIJI, POSLE BANKROTA SVB KAO DA SE SVE RUŠI: Pad akcija 25%, investitori stopiraju trgovinu!

InfoBiz -

Posle bankrota američke banke Silicon Valley Bank (SVB), sve se ruši kao kula od karata. Akcije banaka po Evropi u minusu su i do 25 odsto, mnogim bankama stopirana je trgovina na berzama, investitori širom sveta su u panici.

Nakon turbulentnog vikenda, bankarski sektor i finansijsko tržište Evrope danas su osvanula u "duboko negativnoj teritoriji". Prema podacima evropskih berzi, maltene sve akcije beleže pad. Tako je na primer pan-evropski Stoxx 600 index pao danas za 2,6 odsto, FTSE 100 za 2,29 odsto, frankfurtski DAX za 2,7 odsto...

Prema proceni CNBC-a, ukupan pad akcija bankarskog sektora u Evropi pao je za 6 odsto. Neslavni predvodnik potencijalnog "kolapsa" finansijskog sistema Evrope je švajcarska banka "Credit Suisse" koja je danas na samom početku trgovanja zabeležila gubitak od čak 20 odsto, nakon što su najveći akcionari banke najavili da više neće "sipati" novac u nju.

Da stvar izgleda strašnije, nekoliko banaka pored Credit Suisse danas su obustavile trgovinu njihovim akcijama i drugim hartijama, kako bi zaustavili čini se strahovit pad na berzama.

Sa druge strane, Azijska tržišta i tamošnji indeksi su tokom prethodne noći zabeležili dobre rezultate, kao i Wall Street na kom su vrednosti akcija banaka odskočile nakon turbulentnog vikenda.

Vol strit, Njujork
foto: AP / Richard Drew

Ipak, na američkoj berzi svi fjučersi su se opasno približili nultoj stopi prinosa, ili pak u pojedinačnim slučajevima pali ispod nule. Takođe, akcije na američkoj berzi su prošle nedelje pale najviše od septembra prošle godine.

Kako objašnjava Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum, jedan od pokretača ovog pada jeste panični napad investitora i strah od domino efekta pada SVB, ali ističe da je posredi nešto drugo.

Druga stvar je poslovanje Credit Suisse, čiji pokazatelji poslovanja su negativni u poslednje 3 godine. Čitav ovaj pad je negativna reakcija na najavu najvećeg akcionara Credit Suisse koji je rekao da banka više ne može da računa na dokapitalizaciju i to je izazvalo masovno povlačenje, ističe Stakić.

Credit Suisse u minusu od 24 odsto

Prema najsvežijim podacima sa berzi, Credit Swiss je u 11 sati zabeležio pad od čak 24 odsto vrednosti svojih akcija, i tamošnja berza je u više navrata danas gasila trgovanje akcijom kako, dodaju stručnjaci CNBC, ne bi dotakla dno.

Najveći investitor u Credit Suisse, koji se banci priključio tokom njene potrage za svežim kapitalom prošle godine, rekao je da ne može da pruži švajcarskoj banci veću finansijsku pomoć.

- Ne možemo jer bismo prešli iznad 10 odsto. To je regulatorno pitanje, rekao je u sredu predsednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairi.

Banka Credit Suisse
foto: Shutterstock

Kako je prokomentarisao Naim Aslam, glavni investicioni službenik u Zaie Capital Markets, povodom ovog dešavanja postoji niz zabrinutosti.

- Prvo trgovci su zabrinuti da li će Credit Suisse moći da preživi s obzirom na to da su njegove akcije danas pale dvocifreno. Drugo pitanje je pitanje pooštravanja monetarne politike koje brine trgovce u Evropi dok mnogi i dalje veruju da će ECB uraditi ono što najbolje radi, juri "krivu inflacije", rekao je Aslam.

Banke obustavljaju trgovinu

Više evropskih banaka danas je obustavilo trgovinu svojim akcijama i drugim hartijama od vrednosti uključujući Credit Suisse, UniCredit, Monte dei Paschi, BNP Paribas, Societe Generale.

Trgovanje francuske bankarske grupe BNP Paribas zaustavljeno je nakon što su akcije pale za sada već 10,8 odsto, prenosi u najnovijem tvitu Disclose.tv.

Pala i cena nafte

Bankarski bankroti u Americi oborili su cenu nafte. Barel na evropskom tržištu jutros je još jeftiniji - 79 dolara, a cena je juče put pala ispod 80 dolara od februara 2021. godine, a ne tako davno išla je i do 120. Da li je to signal i za Srbiju i kakve cene treba očekivati na našem tržištu.

Cena nafte u Londonu pala je juče ispod 80 dolara po barelu prvi put od početka februara, nakon kolapsa banke Silicijumske doline koji je uneo dodatne turbulencije na tržištima energenata. I jutros vidimo pad - barel je na londonskom tržištu 78 dolara.

Američke vlasti žure da ojačaju poverenje u bankarski sistem i spreče da se kriza prelije i na druge banke, dok je grupa Goldmen Saks odustala od poziva na povećanje kamatne stope Federalnih rezervi sledeće nedelje zbog postojećih turbulencija.

(Kurir.rs/Blic biznis)

Bonus video:

06:02

OVO JE UZROK BANKROTA AMERIČKE BANKE KOJI POTRESA SVET! Građani SAD-a u panici posle kraha, A EVO ŠTA TO ZNAČI ZA SRBIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track